Kamioni

Veliki posao: Italijanski prevoznik kupio 1.000 Volvo kamiona s najnovijom tehnologijom uštede goriva

Lanutti grupa, italijanska kompanija za transport i logistiku, naručila je 1.000 novih kamiona Volvo FH s najnovijom tehnologijom uštede goriva, I-Save. Kompanija vidi potencijal u tome da smanji potrošnju goriva za 10 odsto, kao i da smanji emisije CO2.
Veliki posao: Italijanski prevoznik kupio 1.000 Volvo kamiona s najnovijom tehnologijom uštede goriva

Lanutti grupa posluje u osam evropskih zemalja s flotom od 1.800 kamiona. Njihova odluka da investiraju u 1.000 novih kamiona Volvo FH donijeta je nakon sveobuhvatnog jednogodišnjeg testiranja potrošnje goriva, gdje je novi Volvo FH opremljen I-Save tehnologijom bio upoređen s ostalim kamionima u mješovitoj floti. Rezultat je bilo zapanjujuće smanjenje potrošnje goriva za 10 odsto u poređenju s ekvivalentnim standardnim kamionom.*

“Princip obnavljanja flote kod nas u Lanutti grupi je davanje prioriteta vozilima s niskim emisijama. Pored pouzdanosti, najvažniji faktori za nas su da težinu kamiona držimo što nižom, kako bismo omogućili veliku korisnu nosivost i smanjili potrošnju goriva na minimum. Nakon pozitivnog testnog perioda, odlučili smo da svi novi Volvo kamioni budu I-Save kamioni”, kaže Valter Lanutti, izvršni direktor Lanutti grupe.

Verzija I-Save kamiona Volvo FH kombinuje izuzetno efikasan motor s tehničkim sistemima i softverskim rješenjima, koji smanjuju potrošnju goriva na dugolinijskim turama - bez ugrožavanja sistema upravljanja. Opremljeni su i dodatnim sigurnosnim funkcijama, kao što su podrška za promjenu trake i podrška za upozorenje vozača, koji pomažu u izbjegavanju saobraćajnih nesreća.

“Ne pravimo kompromise u pogledu bezbjednosti. Važno je ponuditi našim vozačima sigurno i udobno radno mjesto, ali to je i način da pomognemo u osiguranju naše isporuke. Srećom, teškoh nesreća je sve manje. Ipak, kamionima često trebaju popravke i veoma je skupo kada kamion ne radi. Sve u svemu, vjerujem da su dodatni bezbjednosni sistemi dobra investicija”, kaže Valter Lanutti.

Narudžba od 1.000 kamiona Volvo FH sa I-Save tehnologijom biće realizovana  Lanutti grupi tokom 2021. i 2022. godine.

“Imamo dugu i pouzdanu poslovnu vezu s Lanutti grupom i zaista sam ponosan na to što su ukazali svoje povjerenje Volvu i što su potvrdili izvanredne performanse koje imaju naši I-Save kamioni na polju uštede goriva. Ovo je podjednako važno, kako za klimu, tako i za naše kupce”, kaže Rodžer Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks.

Činjenice 

Sve karakteristike I-Savea utječu na smanjenje troškova goriva.

U Volvo FH sa tehnologijom I-Save uključeno je sljedeće:

  • D13TC Turbo Compound motor od 460 KS (2.600 Nm) ili 500 KS (2.800 Nm)
  • Veoma štedljive stražnje osovine
  • Isključivanje motora u praznom hodu
  • I-Cruise sa I-Rollom, koji podešava brzinu kako bi smanjio potrošnju goriva
  • Hidraulična klipna pumpa za upravljanje
  • Ažurirani I-See
  • I-Shift ažuriran softverom optimizovanim za dugolinijski transport

* u poređenju sa standardnim Volvo FH s Euro 6 step C motorom.