Kamioni

U Bosni i Hercegovini isporučen prvi Volvo FH16 750 nove generacije

| 4 | 5
Višegodišnji kupac Volvo kamiona, kompanija Nada Trans iz Dervente postao je prvi vlasnik najsnažnijeg Volvo kamiona u Bosni i Hercegovini, uz to i prvi prevoznik u toj državi koji je preuzeo FH16 750 nove generacije. Bogato opremljen tegljač je istovremeno i prvi FH16 750 nove generacije isporučen u Adriatic South regionu.
Volvo Bosna i Hercegovina

Nada Transport je preduzeće sa najviše kamiona Volvo FH 500 sa tehnologijom za uštedu goriva I-Save u Bosni i Hercegovini - do sada su kupili 12 tako opremljenih tegljača. Prvi je kupljen u septembru 2019. godine i već je nakon nekoliko tura pokazao sve prednosti sistema koji omogućava da se potrošnja goriva smanji i do sedam odsto. To je bio dovoljan signal da kompanija svoje poslovanje osloni na ove kamione, pa se vlasnik, Siniša Pećić, odlučio na kupovinu još 11 takvih kamiona koji su u krug firme ušli početkom 2020. godine.

Nada Transport trenutno u voznom parku ima 33 kamiona različitih brendova, ali je prošla godina bila „eliminatorna“, jer su se kamioni Volvo FH 500 I-Save pokazali u najboljem svetlu, pa Pećić kaže da će pri obnovi i proširenju flote Volvo ubuduće imati prednost, jer se uštede kreću od tri do pet litara na 100 pređenih kilometara. Kroz ovo preduzeće na severu Bosne i Hercegovine od 1993. godine prošlo je više od 100 kamiona raznih brendova, ali je malo onih sa sličnim performansama.

 

Mada izuzetno snažan, prvi FH16 750 u Bosni i Hercegovini biće angažovan na turama kao i ostala vozila u floti kompanije Nada Transport – na vuči cisterni s gorivom na različitim destinacijama u Bosni i Hercegovini i u inostranstvu. „Kupili smo ga više zbog imidža kompanije nego zbog stvarnih potreba, jer se naša vozila uglavnom kreću ravničarskim terenima pa je i 500 KS iz Volvo D13 motora sasvim dovoljno za efikasan i pouzdan prevoz. Ali, naš ‘snagator’ sada neće imati pravog takmaca - ni na ravnim ni na putevima pod bilo kojim usponom“, dodaje gospodin Pećić.