Kamioni

Prvi Volvo FH 500 I-Save nove generacije i za Actros iz Prnjavora

U još jedno od velikih transportnih preduzeća u Bosni i Hercegovini, u Actros iz Prnjavora, danas je stigao prvi Volvo kamion nove generacije: tegljač FH 500 s tehnologijom za uštedu goriva I-Save.

Porodično preduzeće Actros postoji od 1999. godine, a danas gazduje s ukupno 38 kamiona, od čega su 15 iz programa Volvo Trucks. Kamioni prevoznika iz Prnjavora prelaze oko 120.000 kilometara godišnje što je zapravo prava kilometraža na kojoj nova tehnologija za uštedu goriva I-Save pokazuje prave rezultate.

 

Nikola Brković, glavni logističar ovog preduzeća, kaže da već imaju bogato iskustvo s kamionima švedskog proizvođača i da su prvi polovni Volvo kupili još 2004. godine. Četiri godine kasnije, 2008. kupljen je prvi nov Volvo koji je za vrijeme provedeno u preduzeću Actros prevezao čak milion i 600.000 kilometara. Od tada se vozni park djelimično obnavlja i Volvo kamionima.

 

Brković ističe da je već dobio najvažnije informacije o novoj Volvovoj tehnologiji za uštedu goriva i da su iskoristili prvu priliku da je isprobaju. Upoznat je sa pozitivnim iskustvima koja već imaju neke transportne kompanije u BiH, ali su glavne informacije dobili od zastupnika Volvo Trucksa. Raduje se činjenici da postaju vlasnici kamiona koji će kompaniji donositi velike uštede, pa su već naručili još četiri tegljača FH 500 I-Save.

 

Volvo FH 500 I-Save TC je najmoderniji kamion u svojoj klasi. Pokreće ga motor D13TC, s inoviranim klipovima i s tehnologijom Turbo Compound, koja je u stanju isporučiti dodatnu snagu bez dodatne potrošnje goriva. Ovaj motor tako najveću snagu isporučuje na nižem broju obrtaja, što je još jedan od važnih faktora koji utječu na nižu potrošnju goriva i na smanjenu potrebu za agensom AdBlue. Svi nezavisni testovi su potvrdili da je Volvo kamion sa sistemima za uštedu goriva I-Save u prosjeku troši do 10 odsto goriva manje nego kamioni bez ove sofisticirane hardveske i softverske tehnologije.