Volvo kamion nove generacije i za Kulenović doo iz Viteza

Nakon pozitivnog iskustva sa tri dosadašnja kamiona Volvo FH 500 I-Save, rukovodstvo transportne kompanije Kulenović doo iz Viteza odlučilo je da sreću okuša sa još jednim takvim vozilom, ali onim iz nove generacije i s punim tehnološkim paketom I-Save koji štedi gorivo.
volvo-kamion-nove-generacije-i-za-kulenovic-doo-iz-viteza

Tako je danas prevozniku čijim voznim parkom dominiraju Volvo kamioni, isporučen još jedan vrhunski Volvo tegljač - sa 500 KS i punim tehnološkim paketom za uštedu goriva I-Save. Vozila nove generacije se ovih dana isporučuju prvim kupcima u cijeloj Evropi, a među prioritetnim tržištima je i Bosna i Hercegovina.

Amrudin Kulenović, dugogodišnji direktor ovog preduzeća, kaže da više nema dileme pri kupovini novih kamiona: Volvo je daleko ispred drugih. Kompanija iz Viteza se opredijelila da među prvima u BiH u floti ima najnoviji Volvo kamion, jer su njihova vozila već godinama angažovana gotovo isključivo na prevozima do skandinavskih država, a to su za transportere iz BiH i Adrijatik regiona i najduže kamionske rute. Upravo na njima do punog izražaja dolaze sve prednosti Volvo kamiona sa I-Save tehnologijom, što Kulenović ilustruje podacima da tri tegljača Volvo FH 500 I-Save do destinacija u Sjevernoj Evropi u prosjeku troše između 24 i 25 litara goriva, što je za dva do tri litra manje nego uporediva vozila bez ove napredne tehnologije. Pretpostavlja da će nova generacija donijeti još veće uštede – i goriva, i agensa AdBlue.

Gospodin Kulenović kaže da je fasciniran novim digitalnim okruženjem za vozača. “Sve je potpuno prilagodljivo i vrlo lako se upravlja svim funkcijama, ali sam oduševljen ugaonom kamerom koja je smještena na strani suvozača, a sliku šalje na veliki, sasvim novi ekran u centralnom dijelu panela s instrumentima. Ova sasvim nova oprema u vozilima nove generacije izuzetno podiže nivo bezbjednosti, ne samo zbog toga što pruža puni pregled na desni bok vozila – što je od izuzetne važnosti pri skretanju udesno, već slika koju emituje omogućava i neuporedivo lakše manevrisanje u skučenim prostorima, pa sada vozač može da vidi kompletnu desnu stranu - i tegljača i poluprikolice”, kaže Kulenović.

Vozni park transportne kompanije Kulenović doo broji devet kamiona, od čega je osam sa značkom renomiranog švedskog proizvođača. Tri posljednja kupljena Volvo kamiona su sa tehnologijom I-Save, a isporučena su krajem 2019. godine. Do sada su prešli put od oko 150.000 kilometara i donijeli i uštede i dodatni profit, pa su se u ovom preduzeću bez puno razmišljanja odlučili na nastavak investiranja u Volvo kamione.