Kamioni

Volvo Selected - polovni Volvo kamioni s pouzdanim poreklom i proverenom tehničkom kondicijom

Na većini evropskih tržišta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, u toku je završna implementacija novog sistema pod kojim će se ubuduće prodavati korišteni kamioni isključivo iz Volvo programa - Volvo Selected. Kompletna procedura će se obavljati na nov način: od izlaganja i brendiranja, do detaljnije kontrole ispravnosti i duže garancije (Volvo Selected Pro), ali i mogućnosti da se vozilo provjerene kondicije kupi ili proda u bilo kom dijelu kontinenta u kojem posluje služba Volvo Selected.
Volvo Selected - polovni Volvo kamioni

U uslovima normalnog poslovanja, Volvo Trucks širom Evrope godišnje proda više od 12.000 polovnih kamiona. Porijeklo im je sasvim pouzdano: većinom su to Volvo kamioni koje kupci razmijene kroz trade-in aranžmane (staro za novo) ili kamioni koji se „vrate“ kroz različite oblike lizinga u ponovnu prodaju, dakle, stižu iz Volvo evropske prodajno-servisne mreže. Ambicija kompanije je da dalje raste u ovom sektoru, jer su kupci sve zainteresovaniji za korištene Volvo kamione u dobrom tehničkom stanju, koji se, uz to, nude po cijenama neuporedivo povoljnijim nego za nova vozila.

S namjerom da prodaju korištenih kamiona učini još atraktivnijom i povoljnijom, Volvo Trucks je formirao „brend“ polovnih Volvo kamiona: Volvo Selected. Pod tom oznakom kupcima se nude polovni Volvo kamioni koji su detaljno pregledani, ako ima potrebe i popravljeni, pa će kupac preuzimati korišteno vozilo u koje može da se pouzda bez ikakve rezerve. Uostalom, Volvo Selected i posluje pod sloganom ‘Kamioni na koje se možete osloniti’ (Trucks you can rely on).

Šta bi, osim cijene, mogli da budu motivi za kupovinu vozila posredstvom službe Volvo Selected? Glavna prednost kamiona pod brandom Volvo Selected je što kupac tačno zna šta dobija za svoj novac. Osim toga, kroz ponudu, koja važi za vozila starosti do 52 mjeseca (četiri i po godine), novi vlasnik u sklopu programa Volvo Selected PRO dobija i garanciju na pogonsku grupu kupljenog polovnog kamiona u trajanju od šest meseci ili do 100.000 pređenih kilometara. Time Volvo Used Trucks stoji iza toga da je vozilo iz Volvo grupe - sa pouzdanom historijom (sve popravke i održavanja su obavljani u Volvo servisu). Dakle, kupac preuzima vozilo u gotovo savršenom stanju, polovno a skoro kao novo. U klasičnoj prodaji polovnih vozila u Volvo prodajno-servisnim centrima to do sada nije bio slučaj.

Volvo kamioni iz ponude Volvo Selected će biti „markirani“ i izloženi na posebno uređenom prostoru u prodajno-servisnim centrima Volvo Trucks u Evropi, što važi i za Bosnu i Hercegovinu. Za početak, takav prostor je već uređen unutar kompleksa glavnog prodajno-servisnog centra Volvo Trucks za Bosnu i Hercegovinu u Sarajevskom predgrađu Vlakovo. Tu će biti izložena vozila koja su prošla rigoroznu kontrolu: detaljnom inspekcijom je obuhvaćeno čak 200 ’tačaka’ (motor i rashladni sistem; transmisija-mjenjač i kvačilo; pogonski sklop - upravljački mehanizam, diferencijal, osovine), zapravo pod „lupom“ su svi najvitalniji sklopovi, mehanizmi i funkcije od kojih zavisi pouzdanost eksploatacije. Nakon detaljnog pregleda, svako vozilo dobija listing provjerenih „stavki“ na četiri stranice A4 formata!

Ako ima potrebe, na vozilima koja se pripremaju za prodaju pod brendom Volvo Selected otklanjaju se kvarovi i obavlja zamjena najvitalnijih komponenti, vrše podešavanja i vozilo dovodi u najoptimalnije stanje pa novi vlasnik praktično nema nikakvih briga do prvog ’malog’ servisa odnosno 100.000 km, ili do godinu dana. Takođe, vozila se i estetski pregledaju, pa se svako, čak i najmanje oštećenje popravlja ili se oštećeni dijelovi  zamjenjuju novim. Potencijalni kupci polovnih Volvo vozila sada će biti u mnogo povoljnijem položaju, jer im se kroz Volvo Selected program nude samo vozila s nekom vrstom certifikata odnosno osiguranja u porijeklo i stanje vozila.

„Vozila iz ponude Volvo Selected su idealna za početnike u transportnom poslu (sa skromnijim početnim kapitalom) ali i za male prevoznike koji žele da prošire flotu pouzdanim kamionima spremnim da bez problema voze dugo godina. Klasična prodaja polovnih Volvo kamiona u proteklih nekoliko godina pokazala je da su se za takva vozila opredeljivale i veće transportne kompanije koje su želele da u određenom trenutku uvećaju svoju flotu. Kupci su do sada najveće interesovanje pokazivali za polovnim tegljačima iz familije FH, pa očekujemo da će tako biti i nadalje“, kaže rukovodilac prodaje korištenih vozila u Volvo Trucks Bosna i Hercegovina, Sanin Fetahović.

„U protekle dvije godine već smo stekli odlična iskustva u prodaji polovnih Volvo kamiona kroz sistem Volvo Selected. Recimo, 2020. smo prodali 14 polovnih Volvo tegljača sa garancijom na pogonsku grupu (driveline), a u cijenu su bili uključeni i dva besplatna redovna servisa i Plavi ugovor o održavanju. Interesovanje za ovakvom ponudom raste i u 2021. godini“, dodaje gospodin Fetahović.

Za kupce polovnih Volvo kamiona od značaja je i informacija da se željeno korišteno vozilo može izabrati i bez prvog dolaska u prodajno-servisni centar – pretragom na posebnom web portalu www.volvoselcted.com

U Volvo Trucks Bosna i Hercegovina napominju da se nastavlja i s dosadašnjim sistemom prodaje polovnih vozila, koji uključuje i kamione drugih marki, starijih godišta i s dužom eksploatacionom istorijom.