Kamioni

Test u realnim uslovima potvrdio smanjenje potrošnje goriva Volvo FH tegljača za 18 odsto

Novi nezavisni test, obavljen u Njemačkoj, s vodećim modelom među Volvo kamionima po efikasnosti potrošnje goriva, nedavno poboljšanom Volvo tegljaču FH s I-Save tehnologijom, pokazao je da taj kamion troši skoro 18 odsto manje goriva* u poređenju s istim testom urađenim prije četiri godine.
Test u realnim uslovima potvrdio smanjenje potrošnje goriva Volvo FH tegljača za 18 odsto

U nedavnom testu, koji je sproveo nezavisni njemački časopis Trucker, Volvo FH 460 s I-Save tehnologijom i ukupnom masom od 32 tone krenuo je na rutu dugu 343 km po javnim putevima, uključujući razne autoputeve, brdovite terene i uže puteve.

U poređenju s istim testom obavljenim 2018. godine - prije nego što je Volvo uveo paket za uštedu goriva I-Save - testirani Volvo FH 460 s I-Save tehnologijom postigao je kombinovano smanjenje potrošnje dizela i agensa AdBlue za impresivnih 18 odsto, odnosno prosječna potrošnja je iznosila samo 21,48 litara na 100 km.

"Efekti paketa I-Save, koji koristi napredna poboljšanja na Turbo Compound motoru, pametniji novi softver i prefinjenu aerodinamiku, u kombinaciji osiguravaju veoma ekonomičnu potrošnju goriva. Ovaj nezavisni test još je jedan čvrst dokaz velikog i pozitivnog utjecaja koji I-Save ima na potrošnju goriva", kaže Helena Alsio, potpredsjednica za upravljanje proizvodnim pogonom u kompaniji Volvo Trucks.


Niska potrošnja AdBlue je sve važnija

Historijski gledano, troškovima za tečnost AdBlue posvećuje se malo pažnje. Ovo se dramatično promijenilo, jer su cijene ovog agensa na mnogim tržištima porasle za više od 100 odsto. Na novom testu Volvo je također uspio zadržati potrošnju AdBlue na niskih šest odsto potrošnje dizela.

"Ukupna ekonomičnost potrošnje goriva, koja uključuje i dizel i AdBlue, postaje sve važnija za ukupne troškove vlasništva. Uvijek se fokusiramo na to da ukupni troškovi za gorivo budu što niži", nastavlja Helena Alsio.

 

Efikasni motori - ključ za smanjenje emisije CO2

Čak i ako je cilj kompanije Volvo Trucks da električni kamioni čine polovinu globalnih prodajnih kamionskih transakcija 2030. godine, dizelski motor će nastaviti igrati važnu ulogu u smanjenju emisije CO2. Poboljšana efikasnost koju osigurava napredak I-Save tehnologije u pogonskoj liniji, važan je način da se doprinese smanjenju emisije CO2. Turbo Compound motor je također certificiran da radi na HVO100, obnovljivom dizelu iz hidrogenizovanih biljnih ulja, koji dramatično smanjuje emisiju CO2.

 

Činjenice o testu i kamionu:

  • Test je uradio Jan Burgdorf iz časopisa Trucker i VerkehrsRundschau iz Njemačke.
  • Ukupna dužina testne rute: 343 km. Ruta se koristi za testiranje kamiona različitih proizvođača u raznim uslovima.
  • Bruto kombinovana masa: 32 tone.
  • Podešena brzina na tempomatu: 85 km/h.
  • Testirani kamion 2022: Volvo FH 460 s I-Save tehnologijom treće generacije, Euro 6.
  • Testirani kamion 2018: Volvo FH 460 Euro 6.
  • Prosječna brzina:
  1. 2022: 79,9 km/h
  2. 2018: 79,8 km/h
  • Potrošnja goriva uključujući AdBlue*:
  1. 2022: 21,48 l/100 km. AdBlue potrošnja u odnosu na potrošnju dizela: 6,2%
  2. 2018: 26,15 L/100 km

 

Činjenice o Volvo I-Save tehnologiji:

  • I-Save je prvi put uveden u ponudu 2019. godine.
  • 13-litarski motor s Volvo tehnologijom Turbo Compound, D13TC, omogućava vožnju s niskim brojem obrtaja motora i visokim stepenom prenosa tokom dužeg perioda.
  • Nova funkcija I-Torque upravlja izborom stepena prenosa, obrtnim momentom motora i kočenjem kada je I-Cruise aktiviran. Funkcija koristi I-See da "gleda" put ispred sebe i procijeni koliko je obrtnog momenta potrebno motoru da bi bio što efikasniji u potrošnji energije i goriva, na osnovu ukupne mase kamiona.

Za detaljnije informacije pozovite:

Tijana Savić

Direktor marketinga
tel.: +381 22 366 614
E-pošta: tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi sveobuhvatna transportna rješenja za profesionalne i poslovne kupce. Kompanija nudi potpuni asortiman kamiona za srednje i teže uslove rada. Kupcu je osigurana podrška putem globalne mreže distributera koja ima 2.100 servisnih lokacija u više od 130 zemalja. Volvo kamioni sastavljaju se u 14 zemalja širom svijeta. U 2019. godini, isporučeno je oko 131.000 kamiona Volvo širom svijeta. Volvo Trucks je dio grupacije Volvo, jednog od vodećih svjetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i pogonskih sistema za brodsku i industrijsku primjenu. Grupacija nudi i finansijska i uslužna rješenja. Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrijednostima: kvalitetu, bezbjednosti i zaštiti okoline.