Volvo Trucks povećava iskoristivost goriva u vožnji na dugim relacijama

Volvo Trucks je opet unaprijedio koncept I-Save i donio nova rješenja koja smanjuju potrošnju goriva i doprinose značajnoj redukciji CO2, dok istovremeno kvalitet vožnje podižu na viši nivo. Cijeli paket I-Save odnosi se na optimizaciju tehnoloških procesa unutar motora, upravljačkog softvera, te donosi nova rješenja koja pozitivno utječu na aerodinamički otpor. Cijeli ovaj kompleksan sistem ima samo jedan cilj - povećanje energetske efikasnosti.
Volvo Trucks povećava iskoristivost goriva u vožnji na dugim relacijama
Volvo Trucks je razmotrio mnoge kritične detalje koji svi zajedno doprinose značajnim uštedama.

Volvo Trucks je sada novim poboljšanjima unaprijedio koncept Volvo FH I-Save i napravio dodatni iskorak, kako bi dodatno optimizirao proces sagorijevanja goriva u motoru. Prilagodio je brizgaljke, kompresiju, bregaste osovine i donio potpuno novu konstrukciju čela klipa koji sada ima talasasti oblik. Istovremeno je smanjio težinu i trenje između pokretnih dijelova u motoru. Rekonstruisani su turbopunjač i pumpa za ulje, a čak su i filter za ulje i filter za gorivo donijeli nova rješenja koja doprinose postizanju boljih performansi.

"Krenuli smo od motora, koji je već imao izuzetne performanse. Detaljno smo analizirali potencijalne pozicije čijom bi se rekonstrukcijom mogle ostvariti dodatne uštede, jer nastojimo iz svake kapi goriva dobiti više energije", kaže Helena Alsio, potpredsjednica upravljanja proizvodnim pogonom u kompaniji Volvo Trucks.

Lakše, pametnije i brže

Srce sistema I-Save je 13-litarski motor s tehnologijom Volvo Turbo Compound. To je motor D13TC, koji omogućava vožnju s niskim brojem obrtaja radilice, ali s visokim brzinama, koje se mogu ostvarivati tokom dugog perioda. Rezultat je uravnoteženija i tiša vožnja. Ovaj motor radi s visokom efikasnošću u čitavom radnom opsegu, a optimalne rezultate ostvaruje u intervalu od 900 do 1.300 obr/min.

Pored svih ažuriranja hardvera, dodata je nova generacija softvera za upravljanje motorom, koji komunicira i s ažuriranim I-Shift mjenjačem. Rezultat ne samo da poboljšava ekonomičnost, već i pruža jasno poboljšanu voznu sposobnost, jer novo inteligentno ažuriranje strategije mijenjanja brzina donosi brži odgovor i još harmoničniju vožnju.

I-Torque je novi inteligentni softver upravljanja obrtnim momentom koji povećava energetsku efikasnost. Sistem analizira topografske podatke iz I-Seea, te snagu i broj obrtaja motora prilagođava stvarnoj ruti. I-See koristi informacije o planiranoj ruti kako bi prilikom vožnje po brdovitom terenu iskoristio kinetičku energiju kamiona na najbolji način. Nova funkcija I-Torque upravlja izborom stepena prenosa, obrtnim momentom motora i kočenjem kada je aktiviran I-Cruise.

"Da biste uštedjeli gorivo, kamion uvijek kreće s vožnjom u Eko režimu, ali vam je kao vozaču u svakom trenutku dostupna potrebna snaga i dovoljna brzina odziva obrtnog momenta iz motora", nastavlja Helena Alsio.

Prilikom vožnje na dugim relacijama, aerodinamika kamiona igra važnu ulogu kod uštede goriva, pa je Volvo Trucks napravio dodatne konstrukcijske promjene na kabini, čime je poboljšao protok zraka.

Od 2019. godine, kada je i predstavljen, Volvo FH I-Save kupcima je bio nezamjenjiv kamion, ali su i novi modeli FH, FM i FMX kompanije Volvo Trucks sa standardnim Euro 6 motorima od 11 i 13 litara također dobili poboljšanja, koja su u svakom slučaju povećala energetsku efikasnost.

Na putu bez fosilnih goriva

Cilj Volvo Trucksa je potpuni prelazak na proizvodnju kamiona koje pokreće električna struja, a takvi kamioni bi do 2030. godine trebali činiti polovinu ukupne prodaje. Kamioni s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem će, međutim, nastaviti igrati važnu ulogu, jer će poboljšanjem sistema I-Save uvijek biti efikasniji, što će doprinosti smanjenju CO2.

"Posvećeni smo Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama i preduzimamo čvrste mjere za drastično smanjenje emisije CO2 kada je u pitanju drumski teretni transport. Čak i ako u perspektivi vidimo elektromobilnost kao glavno rješenje, energetski efikasni motori s unutrašnjim sagorijevanjem će nastaviti davati važan doprinos u godinama koje dolaze", zaključuje Helena Alsio.

LINK slike visoke rezolucije

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.