Kamioni

Nova jedinstvena bezbjednosna karakteristika za Volvo električne kamione

Volvo Trucks lansira novu, patentiranu sigurnosnu funkciju za električne kamione – Active Grip Control. Nova tehnologija značajno poboljšava stabilnost, ubrzanje i kočenje u klizavim uvjetima.
Nova jedinstvena bezbjednosna karakteristika za Volvo električne kamione
Testovi izvedeni na površini sa niskim trenjem pokazali su poboljšanje od 45% pri punom ubrzanju.

LINK film o funkciji Active Grip.

 

Zahvaljujući brzoj reakciji elektromotora, sila koja se stvara između točkova i podloge može se kontrolisati u vrlo kratkom vremenu kako bi se proaktivno spriječilo prebrzo ili presporo okretanje, odnosno proklizavanje točkova.

 

Ova funkcija jasno poboljšava ubrzanje na klizavoj podlozi. Testovi na klizavim podlogama (snijeg i led) obavljeni su s tegljačem Volvo FH Electric. Za njega je bila prikopčana opterećena poluprikolica, a prilikom punog ubrzavanja zabilježena su poboljšanja od 45%.  

 

“Pri vožnji po klizavoj podlozi ili pri terenskoj vožnji, poboljšanje je zaista impresivno. Vjerujem da će ovo povećati produktivnost kod naših klijenata,” kaže Ana Vrige Berling, direktorka za bezbjednost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.
 

Ako kamion počne proklizavati, aktivira se čitav niz senzora, što omogućuje upravljačkom sistemu kamiona da na inteligentan način reaguje na uslove površine ceste, a to će pomoći vozaču da kamion zadrži na putu.

 

Ova funkcija je osmišljena da bi se tokom vožnje neopterećenog kamiona smanjio rizik od podupravljanja i preupravljanja. 

 

“S funkcijom Active Grip Control vozači imaju bolju sposobnost prelaska teških terena, čak i u najzahtjevnijim uslovima. Ovo je jedinstvena funkcija koju je patentirala Volvo Grupa,” objašnjava Anna Vrige Berling.
 

Poboljšanja se mogu primijetiti i prilikom kočenja, jer se funkcija i bez korištenja ABS-a može koristiti za kontrolisano regenerativno kočenje. To povećava efikasnost, budući da se više energije može iskoristiti za regeneraciju (rekuperaciju kinetičke energije), što uz dopunjavanje baterije omogućuje sigurnije kočenje.

 

Funkcija Active Grip Control biće dostupna na teškim kamionima Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX Electric, koji se koriste za regionalne transportne i građevinske operacije. Verzija ove funkcije će također biti dostupna na kamionima s dizelskim ili s LNG pogonom.

 

Činjenice o Volvo električnim kamionima:

 

• Volvo kamioni imaju asortiman od šest električnih kamiona projektovanih da pokriju širok spektar različitih transportnih zadataka.

• Volvo FH, FM i FMX Electric su kamioni za teška opterećenja s bruto kombinovanom težinom od 44 tone. Prodaja je u toku u Evropi, a proizvodnja će početi u drugoj polovini 2022. godine.

• Serijska proizvodnja u Evropi Volvo FL i Volvo FE Electric, za gradsku distribuciju i rukovanje otpadom, počela je 2019. godine.

• Proizvodnja Volvo VNR Electric za Sjevernu Ameriku počela je 2021. godine.

 

LINK slike visoke rezolucije

 

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.