Kamioni

Volvov električni teški kamion pon punim opterećenjem stavljen je na test: ističe se i po dometu i po energetskoj efikasnosti

Prvi nezavisni test energetske efikasnosti s potpuno opterećenim teškim električnim kamionom Volvo, urađen je u Njemačkoj. U ovom testu, električni kamion je premašio svoj znavično deklarisani doseg i pri tome potrošio 50% manje energije u odnosu na (adekvatan) dizelski kamion, koji je testiran paralelno.
volvos-heavy-duty-electric-truck-is-put-to-the-test-excels-in-both-range-and-energy-efficiency
Električni pogon je vrlo efikasan, što čini električni kamion vrlo moćnim alatom za smanjenje emisije CO2.

LINK film o test vožnji 

Testirani kamion je bio Volvo FH Electric, vozilo sa nultom emisijom izduvnih gasova sa 490 kV kontinuirane snage i bruto kombinovanom težinom od 40 tona. Nemački transportni novinar, Jan Burgdorf testirao je kamion na ruti dugoj 343 km koja uključuje niz autoputeva, brdovitih terena i puteva koji se koriste za testiranje kamiona različitih proizvođača u širokom spektru uslova.

 

„Moram reći, da je ovaj kamion u vožnji agilniji od kamiona sa dizelskim motorom. Vozači će biti prijatno iznenađeni koliko je lako voziti, kako dobro reaguje na komande i da nema nikakvih vibracija“, kaže Jan Burgdorf.

 

Volvo FH Electric je zadržao prosječnu brzinu od 80 km/h na cijeloj ruti, što je ravnopravno s dizelskim kamionom Volvo FH, opremljenim paketom za uštedu goriva I-Save. Na temelju potrošnje energije od samo 1,1 kVh/km, električni kamion je imao ukupan doseg od 345 km s jednim punjenjem baterija.

 

„Ovi rezultati testa pokazuju da je moguće voziti do 500 km tokom redovnog radnog dana, uz 45-to minutno zaustavljanje tokom punjenja, naprimjer za vrijme ručka“, objašnjava Tobias Bergman, direktor press testova u Volvo Trucks.

 

Cilj Volvo Trucks-a je da električna vozila čine polovinu prodaje kamiona 2030. godine, a 2040. godine 100% uz smanjenje CO2 (well-to-wheel) za sve prodane kamione. 

 

„Posvećeni smo Pariskom sporazumu o klimatskim promenama. Ciljevi zasnovani na nauci su postavljeni i mi preduzimamo mjere da ubrzamo razvoj za smanjenje emisije CO2 u vezi sa drumskim teretnim transportom. Verujem da je širok električni doseg koji već imamo na tržištu jasan dokaz za to“, zaključuje Tobias Bergman.

 

Činjenice o testu i kamionu:

• Bruto kombinovana težina: 40 tona

• Prosečna brzina: 80 km/h

• Potrošnja energije: 1,1 kVh/km

• Kapacitet baterije: 540 kVh

• Izlazna snaga: 490 kV kontinualne snage

• Ukupna probna staza: 343 km

• Ukupan domet na osnovu jednog punjenja: 345 km

• Testirani Volvo FH Electric može preći do 500 km tokom normalnog radnog dana ako se doda dopuna, na primer tokom pauze za ručak.

 

Činjenice o Volvo asortimanu električnih kamiona:

• Volvo kamioni imaju asortiman od šest električnih kamiona dizajniranih da pokriju mnogo različitih transportnih zadataka.

• Modeli Volvo FH, FM i FMX Electric imaju ukupnu težinu do 44 tone. Prodaja je u toku u Evropi, a proizvodnja će početi u drugoj polovini 2022. godine.

• Serijska proizvodnja u Evropi Volvo FL i FE Electric, za gradsku distribuciju i rukovanje otpadom, počela je 2019. godine.

• Proizvodnja Volvo VNR Electric za Severnu Ameriku počela je 2020.

  •  

LINK slike visoke rezolucije 

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.