Kamioni

Novi sigurnosni sistem za zaštitu biciklista i pješaka

Volvo Trucks sada uvodi novi sigurnosni sistem za otkrivanje drugih učesnika u saobraćaju koji ulaze u mrtvu tačku sa obe strane kamiona.
Novi sigurnosni sistem za zaštitu biciklista i pješaka
Novi sigurnosni sistem koristi dvostruki radar sa svake strane kamiona koji detektuje kada drugi učesnici u saobraćaju uđu u zonu mrtvog ugla.

Za Volvo Trucks je već decenijama sigurnost svih učesnika u saobraćaju prva na listi prioriteta. Zbog toga ova kompanija svakodnevno unapređuje sisteme koji će sigurnost podići na još viši nivo. Posljednja novost je sigurnosni sistem koji je u stanju otkriti druge učesnike u saobraćaju koji se mogu naći u takozvanom nevidljivom prostoru oko kamiona, a koje vozač ni na jedan način ne može primijetiti.

 

Novi sigurnosni sistem koristi dvostruki radar sa svake strane kamiona koji detektuje druge učesnike u saobraćaju kada uđu u zonu takozvanog mrtvog ugla.

 

U nekim saobraćajnim situacijama, čak je i najiskusnijem vozaču teško uočiti sve oko kamiona. Kako bi spriječio dodatne stresne situacije za vozača, Volvo Trucks nudi svoj novi sigurnosni sistem. Koristeći dvostruki radar sa svake strane kamiona, sistem detektuje kada drugi učesnici u saobraćaju, naprimjer biciklisti, uđu u rizično područje.

 

“Nesreća se može dogoditi u djeliću sekunde. Naše istraživanje nesreća zasniva se na dugotrajnom proučavanja situacija iz stvarnog života. Na osnovu toga stvorili smo novi sigurnosni sistem koji će pomoći vozaču da spriječi potencijalne sudare”, kaže Anna Wrige Berling, direktorica za sigurnost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

 

Kada se neko nalazi u zoni mrtvog ugla, sistem, koji se zove podrška za izbjegavanje bočnog sudara, obavještava vozača preko crvenog svjetla na relevantnom bočnom retrovizoru. Ako vozač signalizira promjenu trake putem pokazivača smjera, crveno svjetlo počinje treperiti i zvuk upozorenja emituje se sa strane potencijalnog sudara. Vozač je upozoren i može zakočiti kamion, dozvoljavajući, naprimjer, biciklisti da prođe.

 

„U Volvo Trucksu, naša dugoročna vizija je saobraćaj bez nesreća, a sigurnost je u osnovi svega što radimo. Ovaj novi sistem je još jedan primjer naših napora da postignemo ove ciljeve”, zaključila je Anna Wrige.

 

Novi sistem će biti dostupan širom svijeta na modelima Volvo FH, FM i FMX s dizelskim, plinskim i s električnim pogonima, počevši od septembra ove godine. Modeli Volvo FL i FE će 2023. godine dobiti novi sigurnosni sistem.

 

LINK slike visoke rezolucije

LINK film o izbjegavanju bočnog sudara

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.