Kamioni

Volvo Trucks predstavlja nove funkcije koje podržavaju sigurnu i zahtjevnu vožnju

Volvo Trucks uvodi niz novih funkcija koje poboljšavaju sigurnost i voznu sposobnost, podržavajući precizno rukovanje u uskim područjima i na neravnim ili klizavim putevima, na primjer na gradilištima.
Volvo Trucks predstavlja nove funkcije koje podržavaju sigurnu i zahtjevnu vožnju
Nove karakteristike su dizajnirane da vozaču daju veću kontrolu i lakoću upravljanja prilikom manevrisanja.

„Zahvaljujući nekoliko pametnih ažuriranja I-Shift mjenjača, uspjeli smo učiniti dostupnim niz novih funkcija koje poboljšavaju voznu sposobnost, sigurnost i udobnost. Svaki je dizajniran da vozaču pruži veću kontrolu i lakoću upravljanja prilikom manevrisanja,” kaže Pär Bergstrand, menadžer za Heavy Duty Transmission u kompaniji Volvo Trucks.

 

Nove karakteristike koje nude veću preciznost i sigurnost kada su uslovi na putu teški

 

Terrain Brake je novo, jedinstveno rješenje za vožnju malim brzinama po neravnom terenu, gdje olakšava i sigurnije manevriranje kamionom.

 

Obično, ako vozač koči s kotačem koji se nalazi na ivici povišene površine, poput velikog kamena ili ivičnjaka, može se otkotrljati prije nego što vozač ima vremena da pritisne kočnice, što otežava zadržavanje kontrole nad vozilom. Novo rješenje Terrain Brake aktivira kočnice čim vozač otpusti papučicu gasa. Kamion tada zadržava svoju poziciju bez kotrljanja, što omogućava male pomake, sa velikom preciznošću.

 

„Terrain Brake je idealna za terenske uslove kao što su gradilišta, rudnici ili neravni putevi, ali može biti korisna i za manevrisanje u gradovima i navigaciju preko neravnina i ivičnjaka. Bez obzira na situaciju, to će vozaču dati mnogo veću agilnost i kontrolu, čineći posao sigurnijim i lakšim,” nastavlja Pär Bergstrand.

 

Promjena smjera je još jedno rješenje koje olakšava manevriranje kamionom pri malim brzinama. Situacije kao što su skretanje u skučenom prostoru ili rikverc u utovarnu rampu obično zahtijevaju kratke, oštre pokrete s vozačem koji prelazi između pedala kočnice i gasa. Sada, umjesto da pritisne kočnicu, vozač može prebaciti u hod unazad dok se i dalje kreće naprijed. Nova funkcija će tada automatski zaustaviti vozilo, a zatim krenuti u rikverc, dok vozač jednostavno drži papučicu gasa. Da biste ponovo krenuli naprijed, dovoljno je samo da se prebacite u brzinu za naprijed i da držite papučicu gasa.

 

Active Grip Control je funkcija koja značajno poboljšava stabilnost i ubrzanje u klizavim uvjetima. Ako kamion počne da proklizava, više senzora omogućavaju kontrolnom sistemu vozila da reaguje na površinu puta na inteligentan način kako bi pomogao vozaču da ostane na putu. Nova karakteristika je takođe dizajnirana da smanji rizik od prevrtanja i preupravljanja prilikom vožnje bez opterećenja.

 

Volvo Trucks je također ažurirao tempomat tako da se može aktivirati pri zadanim brzinama od 4 km/h, ili čak 2 km/h, ako se koristi s opcijskim gusjenicama.

 

„Zaista sam ponosan što smo uspjeli razviti toliko korisnih funkcija koje ne samo da poboljšavaju vožnju na gradilištima, već su također od pomoći u mnogim drugim situacijama, kao što su prijevoz drva i vožnja u gradovima“, zaključuje Pär Bergstrand.

 

Dostupnost:

 

Terrain Brake je opcija za Volvo FH16 i druge Volvo kamione sa pogonjenom prednjom osovinom.

Promjena smjera je opcija dostupna na svim Volvo FH, FM i FMX.

Active Grip Control je standardna oprema za sve teške kamione Volvo sa električnim pogonom i, uz nekoliko izuzetaka, za sve teške kamione sa Euro 6 motorima.

Ažurirani tempomat je standardna oprema na svim teškim Volvo kamionima.

 

LINK slike visoke rezolucije

LINK film o novim karakteristikama 

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.