Volvo Trucks predstavlja novi kamion sa nultom emisijom štetnih gasova

Zamislite kamion koji emituje samo vodenu paru, proizvodi sopstvenu struju i ima domet do 1 000 km. To je moguće s gorivnim ćelijama koje pokreće vodonik, a Volvo Trucks je počeo testirati vozila koristeći ovu novu tehnologiju.
Volvo Trucks predstavlja novi kamion sa nultom emisijom štetnih gasova
Električni kamioni s pogonom na vodik bit će posebno pogodni za velike udaljenosti i teške, energetski zahtjevne zadatke.

Za dekarbonizaciju transporta, Volvo Trucks već danas nudi akumulatorske električne kamione i kamione koji rade na obnovljiva goriva, kao što je biogas. U drugoj polovini ove decenije, treća CO2 neutralna opcija biće dodata u portfelj proizvoda – električni kamioni sa gorivnim ćelijama na vodonik.

„Razvijamo ovu tehnologiju već nekoliko godina i sjajan je osjećaj vidjeti prve kamione kako uspješno trče na probnoj stazi. Kombinacija električne baterije i električne energije na gorivne ćelije omogućit će našim klijentima da u potpunosti eliminišu emisiju CO2 iz izduvnih gasova iz svojih kamiona, bez obzira na transportne zadatke,” kaže Roger Alm, predsjednik Volvo Trucks.

Električni kamioni s gorivnim ćelijama imat će radni domet koji se može usporediti s mnogim dizel kamionima – do 1 000 km – i vrijeme punjenja goriva manje od 15 minuta. Ukupna težina može biti oko 65 tona ili čak i veća, a dvije gorive ćelije imaju kapacitet za proizvodnju 300 kW električne energije na brodu.

Probni programi za korisnike će početi za nekoliko godina od sada, a komercijalizacija je planirana za drugi dio ove decenije.

“Električni kamioni s pogonom na vodonik bit će posebno pogodni za velike udaljenosti i teške, energetski zahtjevne zadatke. Oni bi također mogli biti opcija u zemljama gdje su mogućnosti punjenja baterija ograničene”, kaže Roger Alm.

Proizvodi vlastitu električnu energiju

Gorivna ćelija proizvodi sopstvenu električnu energiju iz vodonika na brodu umjesto da se puni iz vanjskog izvora. Jedini biprodukt koji se emituje je vodena para.

Gorivne ćelije isporučuju cellcentric

Gorivne ćelije će isporučivati ​​cellcentric – zajedničko ulaganje između Volvo grupe i Daimler Truck AG. Cellcentric će izgraditi jedan od najvećih evropskih pogona za serijsku proizvodnju gorivih ćelija, posebno razvijen za teška vozila.

Potrebno je više zelenog vodonika

Tehnologija gorivih ćelija je još uvijek u ranoj fazi razvoja i postoje mnoge prednosti s novom tehnologijom, ali i neki izazovi pred nama. Jedna od njih je opskrba velikim količinama zelenog vodonika*. Druga je činjenica da infrastruktura za dopunu goriva za teška vozila tek treba da se razvije.

“Očekujemo da će se nabavka zelenog vodonika značajno povećati u narednih nekoliko godina, jer će mnoge industrije ovisiti o tome da smanje CO2. Međutim, jedva čekamo da dekarboniziramo transport, već kasnimo. Dakle, moja jasna poruka svim transportnim kompanijama je da započnu putovanje danas sa električnim baterijama, bioplinom i drugim dostupnim opcijama. Kamioni na gorive ćelije će tada biti važan dodatak za duže i teže transporte za nekoliko godina”, kaže Roger Alm.

* Zeleni vodonik se proizvodi korištenjem obnovljivih izvora energije, kao što su vjetar, voda i sunce.

LINK slike visoke rezolucije
LINK film (1 min)
LINK film sa više detalja (2 min)

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.