Kamioni

Volvo Trucks: Prvi proizvođač kamiona u svijetu koji koristi čelik proizveden na ekološki prihvatljiv način

Kao prvi proizvođač kamiona na svijetu koji će to primijeniti, Volvo sada u svoje kamione uvodi čelik proizveden na potpuno ekološki način. Čelik proizvodi švedska čeličana SSAB, a teški električni kamioni Volvo će biti prvi u koje će biti ugrađeni elementi od ovakvog čelika.
Volvo Trucks: Prvi proizvođač kamiona u svijetu koji koristi čelik proizveden na ekološki prihvatljiv način
Volvo Trucks je prvi svjetski proizvođač kamiona, koji će u proizvodnji koristiti čelik proizveden bez korištenja fosilnih goriva (fossil-free steel). Čelik će se koristiti u proizvodnji elemenata šasije.

Volvo Trucks je prvi svjetski proizvođač kamiona, koji će u proizvodnji koristiti čelik proizveden bez korištenja fosilnih goriva (fossil-free steel). Čelik će se koristiti u proizvodnji elemenata šasije.

 

Takav čelik proizvodi švedska čeličana SSAB, a u proizvodnji koristi potpuno novu tehnološku metodu, zasnovanu na vodiku. Takva proizvodnja neuporedivo manje utječe na klimatske promjene, u odnosu konvencionalnu proizvodnju čelika.

 

Ovakav čelik će se prvo koristiti za čelične profile koji čine okvir (šasiju) kamiona, a njegova upotreba će započeti u trećem kvartalu ove godine.

 

“Povećaćemo upotrebu materijala proizvedenih bez trošenja fosilnih goriva u svim našim kamionima, da bismo ih učinili ekološki prihvatljivim i bez emisije CO2, ne samo u njihovom radu, već i kada je riječ o materijalima od kojih su proizvedeni”, izjavila je Jessica Sandström, viša potpredsjednica upravljanja proizvodima u Volvo Trucksu.

 

Čelik iz čeličane SSAB će se prvo koristiti za proizvodnju šasije, na koju su postavljene sve ostale komponente električnog kamiona. Kako se bude povećavala dostupnost takvog čelika, tako će se koristiti i za proizvodnju ostalih čeličnih dijelova.

 

90% Volvo kamiona može se reciklirati

 

Trenutno je oko 30% materijala u novim kamionima Volvo proizvedeno od recikliranih materijala, a čak do 90% materijala kamiona se može reciklirati nakon njegovog radnog vijeka.

 

Volvo Group sarađuje sa čeličanom SSAB od 2021. godine. Prva mašina, nosač tereta od čelika proizvedenog korištenjem nove “bezfosilne” metode predstavljena je u oktobru 2021. godine, a takav čelik će u u budućnosti biti veoma važan, jer će se koristiti zajedno sa čelicima proizvedenim tradicionalnim metodama.

 

Volvo Trucks će u skladu s Pariškim sporazumom, postići nultu emisiju stakleničkih gasova, najkasnije do 2040. godine.

 

 

LINK slike visoke rezolucije

LINK - film

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.