Kamioni

Volvo Trucks otvara tvornicu baterija u Belgiji

Volvo Trucks otvara svoju prvu tvornicu za sklapanje baterija. Smještena u Gentu u Belgiji, fabrika će isporučivati baterije spremne za ugradnju za potpuno električne teške kamione Volvo Trucks.
Volvo Trucks otvara tvornicu baterija u Belgiji
Prva tvornica Volvo Trucksa za montažu baterija u Belgiji će isporučivati baterije po mjeri za teške električne kamione kompanije.

Volvo Trucks je nedavno najavio početak prodaje teških električnih tegljača, čija bi proizvodnja trebala započeti u tvornici Tuve, u Švedskoj.

Jedan od preduslova za početak proizvodnje je otvaranje tvornice baterija koje će se ugrađivati u buduće tegljače, a nešto kasnije i u solo kamione.

 

“Ova investicija pokazuje našu predanost elektrifikaciji kamionskog prevoza. Do 2030. godine, najmanje 50% svih kamiona koje prodajemo na globalnom tržištu će biti električni, a do 2040. godine postaćemo CO2 neutralna kompanija”, najavio je Roger Alm, predsjednik Volvo Trucksa.

 

U novoj tvornici baterija u Ghentu, ćelije i moduli Samsung SDI će se sastavljati u baterijske pakete, za serije Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX.

 

Kraće vrijeme isporuke i povećana kružnost

Baterijski paketi (blokovi) će imati kapacitet od 90 kWh, a kupac će u skladu s namjenom svog kamiona moći ugraditi do 6 takvih paketa po vozilu, za ukupan kapacitet od 540 kWh. Broj baterijskih paketa će zavisiti od ciljanog dosega i drugih specifičnih zahtjeva.

 

“Uključenjem procesa sastavljanja baterija u naš proizvodni ciklus, možemo skratiti vrijeme isporuke kupcima, te osigurati baterije visokih performansi”, objašnjava Roger Alm.

 

Baterijski paketi Volvo Trucksa su projektovani su tako da se kasnije mogu prerađivati, obnavljati i ponovno koristiti, a tvornica u kojoj se sastavljaju se napaja energijom iz obnovljivih izvora.

 

Serijska proizvodnja baterijskih paketa će započeti u trećem kvartalu ove godine.

 

Električna rješenja za većinu transportnih potreba

Sa proizvodnjom tri teška potpuno električna modela koja počinje ove godine u Evropi, Volvo Trucks će ponuditi ukupno šest modela električnih kamiona na globalnom nivou, pokrivajući sve od gradske distribucije i rukovanja otpadom do regionalnog transporta i građevinskih radova.

 

„Počeli smo sa serijskom proizvodnjom električnih kamiona već 2019. godine i vodeći smo na tržištu kako u Evropi tako i u Sjevernoj Americi. Uz brz razvoj mreža za punjenje i poboljšanja u tehnologiji baterija, uvjeren sam da ćemo vidjeti brzu transformaciju cjelokupne kamionske industrije u vrlo bliskoj budućnosti,” kaže Roger Alm.

 

Link visoke rezolucije

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.