Kamioni

Revolucija: kompanija Volvo Trucks kreće sa serijskom proizvodnjom električnih kamiona za teške terete

Kompanija Volvo Trucks započinje serijsku proizvodnju teških električnih kamiona od 44 tone*, kao prvi svjetski proizvođač kamiona koji kreće u taj poduhvat. Volvo Trucks započinje serijsku proizvodnju električnih verzija svojih kamiona za teške terete, koji su najvažnija proizvodna linija ove kompanije: Volvo FM, Volvo FH i Volvo FMX. Ovo su kamioni koji mogu raditi sa ukupnom masom od 44 tone*, a tri navedena modela obuhvataju oko dvije trećine prodaje ove kompanije.
Revolucija: kompanija Volvo Trucks kreće sa serijskom proizvodnjom električnih kamiona za teške terete

Uz ove najnovije dopune, Volvo Trucks ima šest modela električnih kamiona u serijskoj proizvodnji na globalnom nivou, što predstavlja najširu ponudu električnih kamiona u cijeloj kamionskoj industriji.

“Ovo je prekretnica i dokaz da smo lideri u transformaciji cijele industrije teških komercijalnih vozila. Prošlo je manje dvije godine otkako smo prvi put predstavili svoje električne kamione za teške terete. Sada ćemo povećati obim proizvodnje i isporučiti ove sjajne kamione klijentima širom Evrope”, kaže Rodžer Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks.

Serijska proizvodnja najtežih električnih Volvo kamiona počeće u fabrici Tuve, u Geteborgu, u Švedskoj, a naredne godine uslijediće proizvodnja u fabrici u Gentu, u Belgiji. Električne kamione Volvo proizvodi na istoj liniji kao i svoje konvencionalne kamione, što pruža visoku fleksibilnost proizvodnje i povećava efikasnost. Baterije isporučuje novi montažni pogon za baterije u Gentu.

Potražnja za električnim kamionima ubrzano raste na mnogim tržištima, a ono što je pokeće jeste potreba korisnika transportnih usluga za prebacivanjem na transport bez fosilnih goriva, kako bi ispunili svoje ciljeve u pogledu ekološke održivosti.

Ponuda električnih kamiona kompanije Volvo Trucks mogla bi zadovoljiti potrebe za oko 45% svih dobara koja se danas transportuju u Evropi.**

“Prodali smo više od 1.000 primjeraka naših električnih kamiona za teške terete i više od 2.500 električnih kamiona ukupno. To su i dalje male količine, ali očekujemo značajan rast obima prodaje u nekoliko narednih godina. Do 2030. godine najmanje 50 odsto kamiona koje prodajemo na svjetskom nivou trebalo bi da budu električni kamioni”, kaže Rodžer Alm.

Ponuda od šest modela električnih kamiona kompanije Volvo Trucks pokriva širok spektar primjene, poput gradske distribucije i odlaganja otpada, regionalnog transporta i građevinarstva.

*Bruto kombinovana masa

** Prema statističkom istraživanju agencije Eurostat “Drumski prevoz po udaljenostima” (2018), 45% svih dobara koja se transportuju drumskim putem u Evropi, prevoze se na udaljenostima kraćim od 300 km.