Kamioni

Završeno najveće takmičenje na svijetu u pružanju postprodajnih usluga

I pobjednik je... Poznat je pobjednički tim na najvećem takmičenju na svijetu u pružanju tehničkih usluga vlasnicima Volvo kamiona i autobusa, VISTA*. Nakon fenomenalnog finala u rodnom gradu kompanije Volvo, Geteborgu, u Švedskoj, na samom vrhu je završio tim Kiired Insenerid iz Estonije.
Završeno najveće takmičenje na svijetu u pružanju postprodajnih usluga

Više od 16.000 tehničara iz oko 4.500 timova iz svjetske servisno-prodajne mreže kompanija Volvo Trucks i Volvo Buses učestvovalo je na ovogodišnjem VISTA takmičenju – globalnom događaju koje je prvi put održan davne 1957. godine.


Glavni ciljevi takmičenja VISTA su podsticanje nadmetanja u stručnosti i vještini, izgradnja timskog duha i osjećanja ponosa. Visokoobučeni i krajnje motivisani tehničari čine da servisne radionice kompanije Volvo Trucks postave dijagnozu greške i rješavaju probleme na kamionima "iz prve", blagovremeno i prema visokim standardima. Ove vještine su ključne kako bi se pomoglo vlasnicima da dostignu maksimalno aktivno radno vrijeme svojih kamiona i autobusa. Na kraju, to vodi poboljšanoj postprodajnoj usluzi za kupce.


U finalu održanom u Geteborgu, 43 tima tehničara i osoblja angažovanog u pružanju usluga, tokom dva dana takmičilo se u šest segmenata, na zadacima poput pronalaženja greške putem CAN linka, na mjenjaču I-Shift-a i na karoseriji. Među njima su bila dva virtuelna segmenta s fokusom na električna vozila - jedan od zadataka bio je instalacija električnog motora na kamionu. Broj električnih kamiona i autobusa sada ubrzano raste, pa je sposobnost bezbjednog rada s električnim motorima važna vještina za tehničare praktično u svakoj servisnoj radionici širom svijeta.


"Naši mehaničari igraju ključnu ulogu u doprinosu uspjeha naših kupaca, tako što se brinu da njihovi kamioni uvijek ostanu na putu, a VISTA je sjajan način da oni unaprijede svoje vještine u servisnoj radionici. Veoma sam impresioniran tehničkim znanjem timova ove godine i brzinom kojom su riješili probleme koji su stavljeni pred njih", kaže Rodžer Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks.


Tri prva tima na VISTA svjetskom šampionatu 2022. godine:

Tim:                                      Država:

Kiired Insenerid                   Estonija

Titan                                     Danska

SWISSTA                            Švajcarska

O takmičenju VISTA

*VISTA je skraćenica za međunarodnu Volvo nagradu za obuku u oblasti usluga. Započeta je 1957. godine i prvobitno je predstavljala takmičenje za Volvo tehničare u Švedskoj. Dvadeset godina kasnije, 1977. godine, takmičenje je prošireno na sve kontinente, privlačeći predstavnike Volvo servisnih radionica iz raznih krajeva svijeta. Danas VISTA predstavlja dvogodišnji događaj i najveće takmičenje za tehničare angažovane u kamionskim servisnim radionicama širom svijeta.


VISTA je otvorena za zaposlene u kompanijama Volvo Trucks i Volvo Buses i njihove tehničare širom svijeta. Da bi se kvalifikovali, timovi koji žele učestvovati moraju ispuniti upitnik iz dva dijela i odgovoriti na opšta i tehnička pitanja.