Kamioni

Godina 2022. rekordna za kompaniju Volvo Trucks. U 41 državi ostvaren izuzetno visok rast prodaje i povećanje tržišnog udjela

Godina 2022. bila je rekordna za Volvo Trucks. Kompanija je klijentima isporučila najveći broj kamiona do sad i povećala tržišni udio u 41 državi.
Godina 2022. rekordna za kompaniju Volvo Trucks. U 41 državi ostvaren izuzetno visok rast prodaje i povećanje tržišnog udjela

Kompanija Volvo Trucks je u 2022. godini ostvarila svoj najbolji učinak u historiji. Širom svijeta isporučila je 145.195 kamiona, što je povećanje od 19 odsto u odnosu na 2021. godinu, kada je isporučeno 122.525 kamiona. Kompanija Volvo Trucks je također povećala svoj tržišni udio u segmentu teških kamiona (ukupne mase veće od 16 tona) na 41 tržištu širom svijeta. Rekordi u isporukama i povećanju tržišnog udjela tim su veći ako se u obzir uzmu nestašice prouzrokovane poremećenim lancima snabdijevanja koje su obilježile cijelu godinu.

"S obzirom na neizvjesna i teška vremena u kojima živimo, imali smo fantastičnu godinu. Uprkos nestašicama prouzrokovanim poremećenim lancima snabdijevanja i teškoćama u proizvodnji, značajno smo uspjeli povećati obim poslovanja i kamione dostaviti našim kupcima, koji su mogli unaprijediti i uvećati svoje poslovanje. To smo uspjeli zahvaljujući bliskoj saradnji s našim dobavljačima, ali i zahvaljujući našem napornom radu i maksimalnom angažovanju naših prodavača", kaže Rodžer Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks.

Kompanija Volvo Trucks u Evropi ima tržišni udio od 18,2 odsto, što je najviše u historiji. Volvo Trucks je tržišni lider u nekoliko evropskih zemalja. Kompanija je također povećala tržišni udio u Sjevernoj Americi na 10,8 odsto i u Australiji na 17 odsto. U Brazilu je kompanija Volvo Trucks povećala tržišni udio na 24,6 odsto i time po prvi put postala tržišni lider.

"Protekle godine smo predstavili nove proizvode i usluge, a veliki broj kamiona isporučili novim kupcima. Impresivne su povratne informacije koje dobijamo od kupaca, pa smo sigurni u to da oni zaista cijene i vrednuju naše visokokvalitetne i štedljive kamione, kao i profesionalnu i brzu podršku koju dobijaju od naše široke ovlaštene distributivne i servisne mreže. Svi ovi faktori doprinose i njihovoj profitabilnosti", kaže Rodžer Alm.

Lideri u elektrifikaciji transporta

Kompanija Volvo Trucks je, kao prvi proizvođač kamiona u svijetu koji je to učinio, 2022. godine započela serijsku proizvodnju teških električnih kamiona. Isporuke električnih kamiona sada jasno pokazuju pozitivan i rastući trend. SAD, Njemačka, Holandija, Norveška i Švedska danas su najveća tržišta za Volvo električne kamione.

"Mnogi naši kupci, kako u Evropi, tako i u cijelom svijetu, tokom godine su počeli prelaziti na električne kamione. Oni jasno vide da je transport bez štetnih emisija po okolinu sve bolja i uzbudljivija poslovna prilika. Uvjeren sam u to da će se ovaj trend nastaviti i ubrzano ojačati u narednim godinama", kaže Rodžer Alm.

 

Evropa podrazumijeva EU, uključujući Norvešku, Švajcarsku i UK. Uključuje podatke koje osigurava IHS Markit, ihsmarkit.com

Sjeverna Amerika (SAD i Kanada), izvor: Wards Automotive, wordsauto.com

Australija, izvor: Truck Industry Council, https://www.truck-industry-council.org/

Brazil, izvor: Anfavea, Brazilian Association of Automotive Vehicle Manufacturers, https://anfavea.com.br