Kamioni

Volvo Trucks isporučio prvi teški električni kamion - mikser za beton otišao kompaniji CEMEX

Kompanija Volvo Trucks je kompaniji CEMEX isporučila svoj prvi potpuno električni kamion. To je građevinski kamion sa mikserom za beton, a prilagođen je najtežim uslovima rada. Ovaj kamion ne emituje nikakve izduvne gasove niti bilo kakve štetne produkte.
Volvo Trucks isporučio prvi teški električni kamion - mikser za beton otišao kompaniji CEMEX

Električni kamion na baterije je dio najnovije faze u realizaciji sporazuma o globalnoj saradnji u rješenjima za elektromobilnost, čiji je cilj postizanje što niže emisije ugljika i poboljšanje produktivnosti. Sporazum su 2021. godine potpisale kompanija Volvo i CEMEX 2021.

Teški električni kamion Volvo FMX jučer je predat na događaju u Berlinu, u Njemačkoj. Kamion se može koristiti za cjelodnevni rad, uz jedno punjenje tokom redovne pauze. Počevši od ovog mjeseca, radiće u fabrici gotovih betona u Spandauu u Berlinu. Elektrifikacija transporta betona je izazovna zbog velikih opterećenja i kontinuiranih zahtjeva za miješanjem. Kako se obim potpuno električnog transporta teških tereta postepeno povećava, kompanije Volvo Trucks i CEMEX rade na razvoju i rangiranju tehnoloških rješenja potrebnih da transport bez štetnih emisija postane stvarnost u zahtjevnoj građevinskoj industriji.


“Veoma smo sretni zbog toga što smo preduzeli ovaj važan korak u partnerstvu s kompanijom CEMEX. Naše kompanije su se posvetile ambicioznim ciljevima održivosti i saradnja je način da se oni postignu. Zajedno ćemo raditi na implementaciji transporta bez štetnih emisija u građevinskoj industriji. Naši električni kamioni nemaju emisiju štetnih gasova, a njihov tihi rad također pruža bolje okruženje za ljude koji rade na gradilištima, ali i za stanovnike koji žive u blizini”, kaže Roger Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks.

“CEMEX nastoji da postane kompanija koja u svom radu neće emitovati CO2, a dio njenih aktivnosti plod su saradnje sa kompanijom Volvo Trucks”, kaže Fernando A. Gonzalez, izvršni direktor CEMEX-a, te dodaje: “Naše partnerstvo s Volvom ima nevjerovatan potencijal da doprinese dekarbonizaciji našeg poslovanja. Uvođenje našeg prvog potpuno električnog kamiona za gotove mješavine je veliki korak u tom pravcu.”

Kompanija CEMEX i Volvo grupa osnivači su koalicije “First Movers”, koja predstavlja saradnju između Svjetskog ekonomskog foruma i Johna Kerryja, specijalnog izaslanika predsjednika SAD za klimu. Jedan od ciljeva obavezuje kompanije da kupuju i da koriste sredstva koja pri korištenju emituju što manje količine ugljika. Kompanije Volvo Trucks i CEMEX posvećene su postizanju svojih ambicioznih ciljeva održivosti i doprinosu dekarbonizaciji globalne ekonomije.

Kompanija Volvo Trucks ima najkompletniju liniju električnih vozila u svjetskoj industriji kamiona, s vozilima koja mogu raditi s ukupnim masama od 16 do 44 tone, pokrivajući sve vrste prevoza - od gradske distribucije i rukovanja otpadom, do gradskog građevinskog transporta i regionalnog transporta. Kompanija Volvo Trucks je lider na tržištu teških električnih kamiona (iznad 16 tona ukupne mase) u Evropi i SAD. Cilj kompanije je da do 2030. godine polovina njene ukupne prodaje novih kamiona budu vozila s električnim pogonom. Volvo Trucks je posvećen potpunoj eliminacije proizvodnje takozvanih stakleničkih gasova u transportnom lancu. Ovaj cilj će biti postignut najkasnije do 2040. godine.

CEMEX je kompanija za građevinske materijale koja nudi cement, gotove betone, agregate i rješenja za urbanizaciju na tržištima širom svijeta.

Činjenice o Volvo FMX električnom kamionu - mikseru za beton:
Električni pogon: 2 motora, snaga 330 kW
Baterije: 4 baterije, kapacitet 360 kWh
Mikser nadgradnju napaja hidraulični sistem koji dobija energiju iz pogonske baterije
Mjenjač: I-Shift
Međuosovinsko rastojanje: 4.100 mm
Gornja konstrukcija: mješalica za beton zapremine 9 m³