Kamioni

Volvo Trucks grupi Primafrio iz Španije, isporučio 15 teških električnih kamiona

Volvo Trucks je španskoj logističkoj kompaniji Primafrio nedavno isporučio 15 teških električnih kamiona. Prodaja teških električnih kamiona u Evropi dobija sve veći zamah. Već postoji veliki broj logističkih kompanija spremnih da svoj vozni park unaprijede električnim vozilima koja ne emituju nikakve štetne materije.
Volvo Trucks grupi Primafrio iz Španije, isporučio 15 teških električnih kamiona

Grupa Primafrio, međunarodna logistička kompanija koja se nalazi na jugoistoku Španije, specijalizovana je za transport temperisanog voća i povrća iz Španije i Portugala u druge evropske države. Ova transportna kompanija kupila je 15 kamiona Volvo FH Electric, koji su među prvim teškim električnim kamionima koji se koriste na španskim putevima. Kamioni su isporučeni i već su u punoj funkciji.

Električni kamioni će se koristiti za regionalni transport voća i povrća, iz voćnjaka u regionu Mursija, poznatog kao “povrtnjak Evrope”, do objekata kompanije Primafrio, odakle će se dalje transportovati  u Njemačku. Primafrio je snabdjevač EDEKA-e, najvećeg maloprodajnog lanca hrane u Njemačkoj.

“Sretni smo zbog toga što učestvujemo u transportnom lancu koji nema nikakvih štetnih produkata, ali i zbog toga što doprinosimo širenju globalne flote električnih vozila. Isporuka ovih 15 električnih kamiona grupi Primafrio označava novu eru u transportu teške robe u našoj zemlji i pokazuje da produktivnost, performanse i održivost mogu ići ruku pod ruku”, objašnjava Giovanni Bruno, generalni direktor kompanije Volvo Trucks Španija (Volvo Trucks España).

“U Primafriju nastojimo razvijati održivu mobilnost i aktivno učestvovati u brojnim inicijativama koje poboljšavaju energetsku efikasnost, smanjenjuju zagađenja i smanjenju emisije stakleničkih gasova. Volvo Trucks je pionir u proizvodnji teških električnih kamiona i zbog toga smo veoma sretni što su njihovi kamioni uključeni u našu flotu”, izjavio je Hoze Esteban Konesa, predsjednik grupe Primafrio.

Pored kupovine električnih kamiona, Primafrio je investirao i u izgradnju vlastite infrastrukture za punjenje. Tako su u okviru kompanije za sad u instalirali 10 brzih punjača.

Volvo Trucks je prvi proizvođač teških električnih kamiona na svijetu, a serijsku proizvodnju je započeo 2022. godine. Također, Volvo Trucks ima najširu ponudu električnih kamiona. Globalni cilj kompanije je da 2030. godine 50% svih novih prodatih kamiona budu s isključivo električnim pogonom.