Kamioni

Volvo primio rekordnu narudžbu za 1.000 električnih kamiona

Kompanija Volvo Trucks potpisala je pismo namjere da Holcimu, jednom od najvećih svjetskih proizvođača nadogradnji za građevinske kamione, proda 1.000 električnih kamiona. Cijela količina trebala bi biti isporučena do 2030. godine. Ovaj ugovor je najveća komercijalna narudžba do sad za Volvo električne kamione, a prvih 130 kamiona biće isporučeno 2023. i 2024. godine.
electric truck

Holcim je globalni proizvođač nadogradnji za građevinske kamione. Njegovo sjedište je u Švajcarskoj, a zajedno sa svojim partnerima dogovorili su raspoređivanje 1.000 električnih Volvo kamiona po vlastitim poslovnim operacijama u Evropi.

 

Prvih 130 električnih kamiona Volvo FH i Volvo FM biće isporučeno na tržišta u Francuskoj, Njemačkoj, Švajcarskoj i u Velikoj Britaniji. Ova faza isporuke trebala bi biti završena tokom četvrtog kvartala 2023. i tokom 2024. godine.

 

Sporazum je rezultat šireg partnerstva između Holcima i grupe Volvo.

 

“Dugoročna saradnja i snažna posvećenost da se zaista nešto učini, od suštinske su važnosti za realizaciju plana velikih smanjenja emisije CO2. Veoma sam ponosan na partnerstvo koje smo razvili s Holcimom i na rezultate koje zajedno postižemo”, kaže Martin Lundstedt, predsjednik i izvršni direktor grupe Volvo.

 

“Tranzicija ‘neto-nula’ u lancu vrijednosti zahtijeva ozbiljnu saradnju svih učesnika. Uzbuđeni smo što postajemo partneri s kompanijom Volvo kako bismo dekarbonizovali logistiku naših evropskih poslovnih operacija električnim voznim parkom. Time unapređujemo naš cilj da do 2030. godine dostignemo popunjenost flote s 30 odsto teških kamiona bez ikakvih štetnih emisija”, kaže Jan Gineš, predsjednik i izvršni direktor Holcima.

 

Zamjenom 1.000 postojećih dizelskih kamiona Volvo FH, kamionima Volvo FH Electric koji koriste zelenu električnu energiju na ustaljenoj ruti, svake godine bi se mogla smanjiti emisija CO2 za 50.000 tona.

Obje kompanije posvećene su takozvanoj inicijativi “Ciljevi zasnovani na nauci”, koja pokreće ambiciozne klimatske kampanje u privatnom sektoru, a obje su također i osnivači Koalicije prvih pokretača (First Movers Coalition - FMC).

 

Činjenice: FMC

FMC je skup kompanija koje koriste svoju kupovnu moć kako bi stvorile osnovu tržišta koje će se zasnivati na proizvodima čiste tehnologije u čak osam sektora u kojima je zagađenje teško umanjiti.

Činjenice: inicijativa Ciljevi zasnovani na nauci

Inicijativa “Ciljevi zasnovani na nauci” pokreće ambiciozne klimatske kampanje u privatnom sektoru, omogućavajući organizacijama da postave naučno zasnovane ciljeve smanjenja štetnih emisija. Ciljevi se smatraju “naučnim” ako su u skladu s onim što kažu najnoviji nalazi nauke o klimi. Tako je definisano da se mora ograničiti globalno zagrijavanje na maksimalno 1,5°C iznad predindustrijskih nivoa. Samo tim mogu se ispuniti ciljevi Pariskog sporazuma.

Činjenice: Holcim

Holcim je globalna kompanija u oblasti održivih građevinskih rješenja. Njegovo sjedište je u Švajcarskoj. Prisutan je u više od 60 zemalja i ima oko 60.000 zaposlenih.

Bilješka:

Smanjenje CO2 zasniva se na proračunu pomoću kalkulatora utjecaja na životnu sredinu kompanije Volvo Trucks (upoređivanje ispuštanja CO2 na godišnjoj kilometraži od 80.000 km za kamion s ukupnom težinom od 44 tone i pod pretpostavkom da dizelski komparator koristi 7 odsto biodizela i u prosjeku troši 23 l/km).