Kamioni

Električni transport u usponu - kompanija Volvo Trucks zadržava svoju vodeću poziciju

Nakon prvog kvartala 2023. godine, kompanija Volvo Trucks vodeća je na tržištu teških električnih kamiona, kako u Evropi, tako i u Sjevernoj Americi. Švedski proizvođač je u oko 40 zemalja ukupno prodao gotovo 5.000 električnih kamiona. Aktivnosti su sve intenzivnije pa je ponuda električnih kamiona ove kompanije postala dostupna i na novim tržištima u Aziji, te u Latinskoj Americi i u Africi.
Volvo FM

Tokom prvog kvartala 2023. godine, u Evropi je registrovano ukupno 600 električnih kamiona težine 16 tona i više, što je četiri puta više u poređenju s istim periodom 2022. (134). Nakon svega, kompanija Volvo Trucks na tržištu električnih kamiona ima udio od 50 odsto. To je povećanje u poređenju sa 2022. godinom, kada je tržišni udio kompanije za cijelu godinu bio 32 odsto.


Sa skoro polovinom udjela u tržištu teških električnih kamiona, Volvo Trucks održava vodeću poziciju i u Sjevernoj Americi.


"Naša posvećenost održivom transportu se očigledno isplati. Odlučni smo da blisko sarađujemo s našim klijentima na dekarbonizaciji kamionskog transporta", kaže Roger Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks.


Tržišta s najvećim brojem registrovanih električnih kamiona (uključujući sve brendove) tokom prvog kvartala 2023. godine bila su Njemačka, Francuska, Holandija i SAD.


Tokom prvog kvartala 2023. godine, Njemačka, Francuska, Holandija i SAD su tržišta s najvećim brojem registrovanih električnih kamiona (uključujući sve brendove).


Povećanje broja narudžbi

Kompanija Volvo Trucks je zabilježila snažan porast u broju narudžbi novih kamiona tokom prvog kvartala 2023. godine. Naručeno je ukupno 486 električnih kamiona, što je povećanje od 141 odsto u odnosu na isti period 2022. godine. Većina ovih narudžbi dolazi iz zemalja u sjevernom dijelu Evrope, uključujući Holandiju, Njemačku, Norvešku i Švedsku.


5.000 kamiona u 40 zemalja

Nakon predstavljanja prvog električnog kamiona 2019. godine, kompanija Volvo Trucks prodala je skoro 5.000 električnih kamiona u oko 40 zemalja - uglavnom u Evropi i u Sjevernoj Americi, ali i u zemljama poput Australije, Čilea i Maroka. Tokom 2023. godine kompanija će početi prodavati električne kamione klijentima u Brazilu, Južnoj Africi, Južnoj Koreji, Indiji i na drugim novim tržištima.


Šest električnih modela

Kompanija Volvo je protekle godine svojoj električnoj liniji dodala tri najpopularnija teška kamiona od 44 tone: Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX. S ovim novim dodacima, Volvo Trucks ima šest modela električnih kamiona u serijskoj proizvodnji, što čini najobimniju ponudu kamiona u ovoj oblasti, bez emisije izduvnih gasova.


Volvo Trucks trenutno povećava proizvodnju električnih kamiona u tri fabrike: u Göteborgu, Švedska; u Blenvilleu, Francuska; te u New River Valleyu, SAD. U trećem kvartalu 2023. godine, serijska proizvodnja će također početi u najvećoj Volvovoj fabrici u Ghentu, u Belgiji.


Potrebna je infrastruktura za punjenje

Hiljade javnih punjača za teške kamione biće potrebno da bi se povećao broj električnih kamiona. Volvo Grupa će širom Evrope, zajedno s Daimlerom i Tratonom, izgraditi najmanje 1.700 javnih punjača električnom energijom nastalom ekološkim principima. Grupa također ulaže u koridor za punjenje u Sjevernoj Americi.


Cilj kompanije Volvo Trucks je da 2030. godine 50 odsto globalne prodaje novih kamiona čine električni kamioni, a da 2040. godine svi kamioni budu potpuno ekološki prihvatljivi, odnosno da pri vožnji ne proizvode bilo kakve štetne materije.


Napomena:

  • Sve reference za Evropu odnose se na Evropsku uniju plus Norvešku i Švicarsku.
  • Tržišni udio kompanije Volvo i podaci o ukupnom rastu koji odnose se na teške (≥16 tona) električne kamione za Evropu uključuju sadržaje koje isporučuje IHS Markit.
  • Sjeverna Amerika znači SAD i Kanada. Tržišni udio kompanije Volvo Trucks za Sjevernu Ameriku zasnovan je na podacima koje je osigurao ogranak Volvo Trucks Sjeverna Amerika.