Kamioni

Prva virtuelna obuka servisnih tehničara za električne kamione

U Volvo Trucks Bosna i Hercegovina, početkom godine na jedinstven način obavljena je prva obuka servisnih tehničara za električne kamione - virtuelnim putem. Ova obuka u virtuelnoj realnosti prva je ne samo u Volvovoj kompaniji u Bosni i Hercegovini, već je i prva takve vrste u kamionskoj branši.

Obuka je uspješno obavljena s tehničarima zaposlenim u Volvo servisno-prodajnim centrima u Sarajevu i u Matuzićima. Servisni tehničari su u prvom dijelu upoznati s uputstvima za sigurno rukovanje uređajima visokog napona na električnom kamionu. Nakon toga je obuka obavljena "uživo" - na virtuelno prikazanom kamionu i njegovim glavnim komponentama.

"Ovim se na vrijeme pripremamo za novo tehnološko doba - ne samo za servisiranje električnih kamiona, već i za potpuno novi način obuke servisnih tehničara. Ovaj način nam omogućava da se sva uputstva za rad ili eventualni problemi pri otklanjanju kvara mogu dobiti od stručnjaka koji su stotinama, pa i hiljada kilometara udaljeni od servisnog tehničara", kaže tehnički trener za tržište Volvo Trucks Adriatic South, inženjer Goran Kulevski.

Obuka u virtuelnoj realnosti je tehnički zahtevnija. Neophodne su specijalne - VR Oculus Quest 2 naočale koje nosi osoba koja je na treningu, dobra internet veza i prostorija minimalne površine desetak kvadratnih metara (za veća vozila i nešto veće površine).

Volvo Trucks od ranije ima iskustva s primjenom tehnologije virtuelne realnosti, jer je ona već korištena u dva ciklusa. Prva primjena je bila u nadmetanju servisnih tehničara na VISTA takmičenju. Ovo takmičenje uključuje zaposlene u postprodaji Volvo Trucks korporacije u čitavom svijetu - za rješavanje takmičarskih zadataka.