Kamioni

Šta žele znati potencijalni kupci električnih Volvo kamiona

U nekim evropskim državama Volvo je započeo ili priprema skori početak prodaje svojih električnih kamiona. Za razliku od kupovine kamiona s konvencionalnim dizelskim pogonom, potencijalni kupci električnih vozila postavljajui dodatna, specifična tehnička pitanja. Slijede odgovori na neka od najčešćih pitanja.

Koliko je vremena potrebno da se potpuno napune akumulatori električnih kamiona?

Korištenjem AC punjača (punjenje naizmjeničnom strujom) potrebno je oko devet sati da se akumulatori potpuno napune. Sa DC punjačem (punjenje istosmjernom strujom) vrijeme punjenja se smanjuje na približno dva sata. Akumulatori se mogu brže puniti do 80% kapaciteta, na isti način kao kod "pametnog" telefona, jer se punjenje usporava pred kraj procesa, čime se štite ćelije akumulatora.

Za koji su sistem punjenja prilagođeni Volvo kamioni?

DC punjenje pomoću priključka CCS2 do 250 kW (600-750 V) i AC punjenje pomoću priključka tipa 2 do 43 kW.

Kolika je vozna autonomija kamiona s potpuno napunjenim akumulatorima?

Električni kamioni Volvo trenutno nude autonomiju do 300 km. Međutim, autonomija u velikoj mjeri zavisi od spoljašnjih uslova, kao što su vremenske prilike i otpor zraka, masa kamiona, stil vožnje. Autonomija i radni vijek mogu se produžiti korištenjem ekonomičnih režima vožnje, obučavanjem vozača i pažljivim praćenjem uputstava za punjenje i upravljanje akumulatorima. Volvo pažljivo razmatra specifičnosti svakog kupca i izrađuje moguće rute i strategije naplate. Vlasnici mogu koristiti digitalne alate za praćenje i planiranje upotrebe kamiona, tako da se obrasci punjenja tokom vremena mogu poboljšati.

Za koje su vrste transporta najpogodniji električni kamioni?

Potpuno električni kamioni idealni su za transport robe u gradovima i njihovom okruženju na unaprijed definisanim rutama, koje uključuju povratak u bazu na kraju radnog dana, radi punjenja akumulatora. Distribucija, urbana izgradnja i sakupljanje otpada (često za gradske i opštinske vlasti) primjeri su segmenata koji su rano prihvatili električne kamione. Međutim, kapacitet Volvovih teških električnih kamiona sada također omogućava transport robe između gradova.

 

Za koje vrste transporta električni kamioni trenutno nisu pogodni?

Elektrifikacija vozila s akumulatorima i vozila na vodonične gorive ćelije biće moguća u sve više segmenata. U ovom trenutku glavni izuzeci su transporti na dugim relacijama zbog nedostatka infrastrukture za punjenje, ali se električni kamioni, tamo gdje postoje mogućnosti za punjenje strujom, uspješno mogu primijeniti u teškom kamionskom transportu u drvnoj, građevinskoj i rudarskoj industriji.

Kako se razlikuje nosivost u odnosu na uporedive kamione s dizelskim motorima?

To zavisi od primjene i specifikacija vozila. Akumulatori podižu masu i, da bi se to kompenzovalo, regulativa Evropske unije dozvoljava dodatnu ukupnu masu do jedne tone. Odluka i primjena uvećane ukupne mase prepuštene su svakoj državi pojedinačno.

Koja je razlika između vozila pokretanih strujom iz akumulatora i tehnologije gorivih ćelija?

Električno vozilo s pogonom na struju iz akumulatora (BEV) koristi energiju uskladištenu u akumulatorima napunjenim električnom energijom iz mreže. Električno vozilo koje koristi tehnologiju gorivih ćelija (FCEV) koristi vodonik koji se pretvara u električnu energiju dok je vozilo u radu - dok se kreće.