Kamioni

Razmišljate o prelasku na električni kamion za gradski transport? Evo nekoliko pitanja za razmatranje.

| 5 min
Električni kamioni su postali stvarnost i potreba za mnoge transportne zadatke. Poslujete li u urbanim sredinama i trebate neke smjernice u svom sljedećem koraku u rješenjima za elektrificirani transport? Evo nekoliko pitanja za razmatranje.

Kakvi su vaši zadaci transporta?

Zahvaljujući niskom nivou buke i emisija, električni kamioni su idealni za rad u stambenim područjima i gradskim sredinama, kao što su gradski transport za sakupljanje otpada, potrošnog materijala i lakih građevinskih radova.
 

Koliko je težak teret koji prevozite?

Što je nosivost veća, potrebno je više baterija da se pređe bilo koja data udaljenost. Međutim, baterije doprinose vašoj ukupnoj težini a težina utječe na domet. Ovo treba uzeti u obzir naprimjer u građevinarstvu i upravljanju otpadom. Prema direktive Evropske unije, jedna dodatna tona može biti dozvoljena za vozila na alternativno gorivo kako bi se nadoknadila dodatna težina. U kompaniji Volvo Trucks pravimo realistične simulacije rute kako bismo osigurali da možete izvršiti svoj zadatak prilikom specificiranja kamiona.
 

Koliko daleko morate voziti?

Električni kamioni trenutno mogu prijeći od 70 do 300 km uz noćno punjenje ovisno o primjeni. Planiranje zadataka na dužim udaljenostima očigledno znači zakazivanje daljeg punjenja na određenim lokacijama na putu, u skladu s vremenom vozača.
 

Koje su vaše opcije punjenja?

Prvobitno smo vjerovali da će se većina kamiona puniti u kući kupca preko noći. Dodatni brzi punjači istosmjerne struje postaju zanimljiva opcija kada se radi u dvije smjene. Kako električna vozila postaju sve češća, pojavit će se i potreba i mogućnost njihovog punjenja na mnogo različitih mjesta, kao što su benzinske pumpe, utovarne stanice, servisne radionice, stajališta za kamione i druga mjesta gdje su kamioni parkirani. Kada isporučujemo kamion u kompaniji Volvo Trucks, oprema za punjenje je uključena i pažljivo procjenjujemo rutu s kupcem i izračunavamo gdje će punjenje biti potrebno kako bi se ispunili zahtjevi za transport.
 

Da li ste spremni investirati u planiranje ruta i obuku vozača?

Da biste dobili najbolje iz električnog kamiona, on se mora voziti na način da se rekuperira energija i maksimizira domet. Kako bismo pomogli vozačima da koriste tehnologiju električnih pogona na najefikasniji način, kurs obuke i alati za pomoć u planiranju ekonomičnih ruta za vaša vozila mogu biti isplativa investicija.
 

Hoće li električni kamioni pomoći imidžu vašeg brenda i poboljšati vaše poslovanje?

Kao tiša, održivija opcija, električni kamioni vam mogu pomoći da smanjite ugljični otisak, poboljšate svoj imidž i dobijete ugovore s kupcima ili vladinim agencijama koje imaju snažne ciljeve održivosti. Tiše i visokotehnološko vozilo bi također moglo privlačiti vozače, koji su oskudan resurs. Ako su marketing i izgradnja imidža prioritet, elektromobilnost bi mogla biti dobra opcija za vas.
 

Želite li noćne gradske isporuke?

Mnogi veliki gradovi bilježe porast noćnih isporuka pomoću tiših električnih kamiona. Fleksibilnost koju nudi preduzećima koja nisu opterećena slanjem kamiona u jutarnjoj špici je atraktivna, omogućavajući ekonomičnije raspoređivanje resursa. Smanjenje saobraćajnih gužvi i zagađenja bukom prioriteti su gradskih vlasti širom svijeta.
 

Da li su električni kamioni isplativ izbor?

Nove poslovne mogućnosti postaju dostupne kompanijama koje žele da budu u mogućnosti transportovati robu na lokacije i u vremenima što nije moguće s kamionima na fosilna goriva. Sve veći broj gradova planira uvesti zone nulte emisije u kojima su dozvoljena samo električna vozila. Razgovara se i o porezima koji će podržati tranziciju ka CO2 neutralnom društvu. Sve više kompanija koje koriste električne kamione se uključuju u zelena partnerstva, što može imati udarni učinak na poslovanje.
 

Jeste li spremni za sljedeći korak u rješenjima za elektrificirani transport? Obratite se svom lokalnom distributeru da saznate više o mogućnostima za vaše poslovanje.

Jarkko Aine

Jarkko Aine works as Director for Electric Solutions at Volvo Trucks

Vezani članci