Kamioni

Volvo Trucks
2022-06-27
3 min
Tehnologija i inovacije Bezbjednost Elektromobilnost
Author
Volvo Trucks

Nula saobraćajnih nesreća – scenario iz snova ili realna budućnost?

Šta je potrebno da se broj nesreća u kojima su učestvovali teški kamioni svede na nulu? Ako to iko zna, to je Anna Wrige Berling, direktorica za sigurnost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.
 

Vaš cilj je nula nesreća. Približavate li se tom cilju?

Cilj nam je nula nesreća, a čak i ako smo ponosni na svoj rad, pred nama je još uvijek dug put. Broj smrtnih slučajeva u saobraćaju po glavi stanovnika se smanjuje širom svijeta, ali ukupan broj i dalje raste u mnogim dijelovima svijeta. U saobraćajnim nesrećama u kojima su učestvovali teški kamioni svake godine pogine hiljade ljudi, tako da smo daleko od zadovoljstva.
 

Više od 90% svih nesreća je uzrokovano ljudskim faktorom. Da li biste rekli da vozači kamiona nisu dovoljno stručni?

Istina je da u većini nesreća ljudski faktor igra ulogu – koji uključuje sve učesnike u saobraćaju, a ne samo vozače kamiona. Rekla bih da je većina vozača kamiona veoma vješta. I važno je zapamtiti da ljudski faktor ima i pozitivnu stranu. Vozači kamiona – kao i drugi učesnici u saobraćaju – zahvaljujući svojim radnjama i reakcijama izbjegavaju mnogo više nesreća nego što prouzrokuju. Imajući to na umu, istina je da ljudski faktor igra veliku ulogu. Zbog toga su obuka vozača, povećano razmišljanje o sigurnosti i svijest o riziku među svim učesnicima u saobraćaju veoma važni za smanjenje broja nesreća.

Sigurnost u saobraćaju je složena slagalica, a najveći dijelovi slagalice su sigurna vozila, sigurni putevi i sigurni učesnici u saobraćaju

Šta je potrebno za velike korake ka nuli?

Sigurnost u saobraćaju je složena slagalica, a najveći dijelovi te slagalice su sigurna vozila, sigurni putevi i sigurni učesnici u saobraćaju. Glavni doprinos kompanije Volvo Trucks je razvijati sigurna vozila, ali također zavisimo od ulaganja u poboljšano saobraćajno okruženje i, ne manje važno, napora da se postigne bolji način razmišljanja o sigurnosti među svim učesnicima u saobraćaju.

Anna Wrige Berling je direktorica odjeljenja za sigurnost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

Šta Volvo Trucks treba uraditi?

Sigurnost vozila će ostati naš fokus i stalno ćemo razvijati nove sisteme za rješavanje više saobraćajnih situacija i vrsta nesreća. Također moramo osigurati da se naši sigurnosni sistemi koriste na način na koji su namijenjeni. Sigurnosni pojas je vjerovatno najjasniji primjer da to nije uvijek slučaj. Daleko od toga da se koristi stalno – što dovodi do fatalnih posljedica. Nažalost, isto važi i za druge sigurnosne sisteme – oni se ne koriste u punoj mjeri i ponekad se koriste na pogrešan način. Ovo je problem koji treba riješiti. Također ćemo nastaviti povećavati svijest o sigurnosti u saobraćaju teških kamiona i doprinositi poboljšanju razmišljanja o sigurnosti među vozačima kamiona i drugim učesnicima u saobraćaju.

 

Koji sigurnosni izum kompanije Volvo Trucks je u vašim snovima za budućnost?

Sistem sa savršenim senzorima za čitanje ljudi koji bi tačno znali šta je oko kamiona i koji bi bili u stanju da predvide namjere drugih vozača i učesnika u saobraćaju.
 

Stoga, je li nula saobraćajnih nesreća scenario iz snova ili realna budućnost?

Budući da se gotovo sve nesreće već danas mogu izbjeći kombinacijom postojeće tehnologije vozila i sigurnog ponašanja učesnika u saobraćaju, to ne bi trebalo biti nemoguće. Ali u isto vrijeme, možete tvrditi da će uvijek postojati situacije u kojima nesretne i nepredvidive okolnosti mogu dovesti do nesreća. I to je vjerovatno istina – barem u doglednoj budućnosti. 

U svakom slučaju, nijedan broj osim nule nije prihvatljiv. To je naša zvijezda vodilja u našem radu i ambiciji da poboljšamo sigurnost saobraćaja širom svijeta. Svaki spašen život na putu ka nuli nesreća je pobjeda.

Broj smrtnih slučajeva u saobraćaju po glavi stanovnika se smanjuje širom svijeta, ali ukupan broj i dalje raste u mnogim dijelovima svijeta.

Learn more about safety research at Volvo Trucks