Kamioni

Volvo Trucks
2022-09-19
3 min
Tehnologija i inovacije Volvo People
Author
Volvo Trucks

5 pitanja za Jonathana Disleyja – direktora dizajna u kompaniji Volvo Trucks

S velikim iskustvom u dizajnerskom radu u automobilskoj industriji, Jonathan Disley sada ima ulogu direktora dizajna kompanije Volvo Trucks. Poslušajmo njegovu viziju o dizajnu kamiona.
 

Zašto ste postali dizajner?

„Uvijek sam volio dizajnirati stvari, razmišljati o budućnosti i izvan okvira. Moj otac je bio stolar i zainteresirao me za crtanje namještaja. Pohađao sam časove dizajna u Engleskoj, odakle dolazim, ali tek kada sam imao 13 ili 14 godina, neko mi je rekao da mogu da crtam i dizajniram stvari za život – što mi je otvorilo oči! Već tada sam radije dizajnirao stvari s jasnom svrhom, zbog čega sam kasnije odabrao studij industrijskog dizajna.”
 

Šta vam je najzanimljivije kod dizajna u području transporta?

„Kamioni su komercijalna vozila, tako da sve što radimo, radimo kako bismo olakšali život našim kupcima i vozačima. Želim se fokusirati na naše kupce i njihove potrebe. Ispuniti obećanje da ćemo biti nevjerovatan brend i nevjerovatan proizvod.”

Kamioni su komercijalna vozila, tako da sve što radimo, radimo kako bismo olakšali život našim kupcima i vozačima.

Kako pronalazite novu inspiraciju?

„Skandinavska priroda je veliki izvor inspiracije – topla ljeta, hladne zime, tvrde stijene, meki pijesak, duboke šume, tihi snijeg, jaki kontrasti posvuda, postoji i obilje jednostavnosti u dizajnu. To je ono što unosimo u dizajn naših kamiona. Također pronalazim inspiraciju u stvaranju ideja s našim vještim dizajnerima i inženjerima.”

Jonathan Disley, direktor dizajna u kompaniji Volvo Trucks, voli dizajnirati stvari s jasnom svrhom.

Kako inovacija izgleda i kakav je njen osjećaj?

„Kao nešto što nikada ranije niste vidjeli, ali ipak Volvo. Proizvod koji koristi tehnologiju da ponudi veću vrijednost kupcu, efikasnija rješenja, vrhunski proizvod, prekrasne detalje, „cool” dizajn vrhunskog kvaliteta i odlično prisustvo na cesti.”
 

Koja je vaša vizija kamiona budućnosti?

„Mislim da će se infrastruktura mijenjati kako transport postaje autonomniji i primijetimo promjene energetskih sistema. Dizajn kamiona može iskoristiti ovu prednost, ali uvijek će postojati potreba za vozačima i interakcijom s ljudima. Uvijek ćemo imati potrebu da prevozimo robu, a također sam uvjeren da će kamioni biti u harmoniji sa životnom okolinom i održivom budućnošću. Tehnologija nudi toliko potencijala, a ja sam nevjerovatno uzbuđen zbog mogućnosti koje donosi.”

 

Ime: Jonathan Disley

Porijeklo: Engleska

Dosadašnja karijera: Brojne globalne dizajnerske uloge u automobilskom poslovanju u kompanijama Audi, Ford i Volvo Cars. Bio sam u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Holandiji, Švedskoj i Kini prije nego što sam došao u Volvo Trucks.

Kada ne radi: Bavi se pecanjem, biciklizmom, tenisom, snowboardingom. Volim isprobavati nove stvari.
 

Želite li saznati više o našim električnim kamionima? Pročitajte više ovdje