Kamioni

Volvo Trucks lansira novu generaciju teških kamiona s vozačem u fokusu

Volvo Trucks predstavlja četiri nova kamiona, s velikim naglaskom na okruženje, sigurnost i produktivnost vozača. „Zaista smo ponosni na ovu veliku investiciju u budućnost. Naš cilj je da budemo najbolji poslovni partner svojim kupcima, čineći ih još konkurentnijim i pomažući im da privuku najbolje vozače na sve zahtjevnijem tržištu”, kaže Roger Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks. Četiri teška kamiona; Volvo FH, FH16, FM i FMX predstavljaju oko dvije trećine isporuka kompanije Volvo Trucks.
R2A8182 Nova ponuda kompanije Volvo Trucks za teške zadatke
Volvo Trucks lansira četiri nova teška kamiona, s velikim naglaskom na okruženje, sigurnost i produktivnost vozača.

Očekivana rastuća potražnja za prevozom vrši pritisak na dostupnost kvalifikovanih vozača širom svijeta. Na primjer, u Evropi, procjene pokazuju da je oko 20 posto svih radnih mjesta vozača upražnjeno. Kako bi kupcima pomogao pri zapošljavanju i zadržavanju najboljih vozača, Volvo Trucks se snažno fokusirao na razvoj novih kamiona kako bi ih učinio sigurnijim, efikasnijim i atraktivnijim radnim alatima za kvalifikovane vozače.

„Vozači koji upravljaju svojim kamionom sigurno i efikasno, neprocjenjiva su imovina bilo koje transportne kompanije. Odgovorno ponašanje tokom vožnje može pomoći smanjenju emisija CO2 i troškova za gorivo, kao i smanjenju rizika od nezgoda, povreda i neplaniranih zastoja. Naši novi kamioni će pomoći vozačima da rade još sigurnije i produktivnije, a našim kupcima će pružiti jače argumente prilikom nadmetanja u privlačenju najboljih vozača“, nastavlja Roger Alm.  

Različiti modeli kamiona u ponudi kompanije Volvo Trucks dostupni su sa više različitih modela kabina i mogu se optimizovati za širok raspon primjena. U kamionima za duga putovanja sa teškim teretom, kabina je često vozačev drugi dom. U kamionima za regionalni transport ona često služi kao pokretna kancelarija, dok su kamioni u građevinskoj industriji robusni i praktični radni alati. Prema tome, vožnja, udobnost, ergonomija, nivo buke, upravljivost i sigurnost bili su ključni tokom razvoja svih novih modela kamiona. Vanjština kamiona je takođe nadograđena kako bi odražavala nove karakteristike kamiona i proizvela atraktivan cjelokupni dizajn.

Nova kabina, koja nudi više prostora i poboljšanu vidljivost za modele Volvo FM i Volvo FMX
Novi Volvo FM i Volvo FMX imaju potpuno novu kabinu, kao i mnoge iste funkcije na instrument-tabli koje imaju njihove veće kolege iz kompanije Volvo. Njihova unutrašnja zapremina je povećana za jedan kubni metar, pružajući bolji komfor i više radnog prostora. Vidljivost je sada još bolja zbog većih prozora, spuštene linije vrata i novih ogledala.

Volan je opremljen funkcijom nagiba upravljačkog vratila koja omogućava da se položaj za vožnju pojedinačno prilagođava u većoj mjeri. Donji krevet u kabini za spavanje postavljen je na višu poziciju nego prije, što omogućava veću udobnost i stvara dodatni prostor za odlaganje ispod. Dnevna kabina ima novi pretinac za odlaganje zapremine 40 litara sa unutrašnjim osvjetljenjem na stražnjem zidu. Udobnost kabine dodatno je poboljšana ojačanom izolacijom koja štiti od hladnoće, vrućine i buke, dok senzorski kontrolisana klimatska jedinica s karbonskim filterom podstiče dobar kvalitet zraka u svim uslovima.

Svi modeli su opremljeni novim interfejsom za vozače
Vozačko područje sada ima potpuno novi interfejs za informisanje i komunikaciju, čiji cilj je da olakša pregled i upravljanje različitim funkcijama, smanjujući stres i ometanje. Instrument-tabla je potpuno digitalizovana, sa ekranom od 12 inča, što vozaču olakšava izbor potrebnih podataka u bilo kom trenutku. Vozaču je na dohvat ruke dostupan dodatni bočni ekran od 9 inča za Infotainment, navigaciju, transportne informacije i video nadzor. Funkcijama se može upravljati pomoću tipki na volanu, upravljanja glasom ili direktno putem ekrana osjetljivog na dodir i ekrana upravljačke ploče.

Poboljšani sigurnosni sistemi koji vam pomažu da izbjegnete nezgode
Sigurnost je dodatno poboljšana funkcijama kao što su prilagodiva duga svjetla u modelima Volvo FH i Volvo FH16, a to je rješenje koje je među proizvođačima kamiona prvi lansirao Volvo Trucks. Sistem poboljšava sigurnost za sve učesnike u saobraćaju tako što automatski onemogućava odabrane segmente prednjih LED svjetala kada kamion ide u susret dolaznom saobraćaju ili prilazi drugom vozilu odzada.

Vožnja je takođe olakšana poboljšanim prilagodivim tempomatom (ACC) za brzine do 0 km/h i tempomatom za spust koji automatski aktivira kočnice točkova kada je potrebna dodatna sila kočenja za održavanje konstantne brzine pri spustu. Elektronski sistem kočenja (EBS), koji je preduslov za sigurnosne karakteristike kao što su kočioni sistem za hitne slučajeve i elektronske kontrole stabilnosti, sada je standard na novom kamionu. Volvo dinamičko upravljanje, sa sigurnosnim sistemima pomoći za vožnju unutar trake i pomoći za održavanje stabilnosti, takođe je dostupan kao opcija. Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova uočava saobraćajne znakove na cestama, kao što su ograničenja preticanja, vrste ceste i ograničenja brzine, te ih prikazuje na instrument-tabli.

Vidljivost se može dodatno poboljšati dodavanjem ugaone kamere kod saputnika koja pruža dodatni prikaz bočne strane kamiona na bočnom ekranu.

Efikasni motori i alternativni pogonski sklopovi
I prirodno okruženje i ekonomija su važni faktori za prevozničke kompanije. S obzirom da neće postojati nijedan izvor energije koji će se baviti svim pitanjima klimatskih promjena, a budući da će različiti transportni segmenti i zadaci zahtijevati razna rješenja, i dalje će paralelno biti dostupno nekoliko vrsta pogonskih sklopova u doglednoj budućnosti.

Na mnogim tržištima Volvo FH i Volvo FM su dostupni sa Euro 6 LNG motorom na plinski pogon, koji nudi ekonomičnu potrošnju goriva i performanse koje se mogu porediti s onima koje nude ekvivalentni dizelski Volvo kamioni, ali s daleko manjim uticajem na klimu. Motor na plinski pogon može raditi ili na bioplin, koji smanjuje emisiju CO2 do 100 procenata, ili na prirodni plin koji smanjuje emisiju CO2 do 20 procenata u poređenju s ekvivalentnim dizelskim Volvo kamionima. Ovo se odnosi na emisiju iz vozila tokom upotrebe, poznatu pod nazivom „tank-to-wheel“ (od rezervoara do točkova).

Novi Volvo FH može se prilagoditi i novom efikasnom Euro 6 dizel motoru, koji je uključen u I-Save paket koji omogućava značajne uštede goriva i smanjenje emisija CO2. Na primjer, pri dugim putovanjima sa teškim teretom, novi Volvo FH sa funkcijom I-Save kombinuje novi D13TC motor sa paketom funkcija i može vam uštediti i do 7%* goriva. Tu su takođe poboljšanja za verzije Euro 3 i 5 s funkcijama kao što su Volvo pomoć za obrtni moment.

*Zahtjev za poboljšanom ekonomičnošću potrošnje goriva izračunava se poređenjem troškova dizela i AdBlue za D13TC Euro 6 step D sa paketom goriva za duga putovanja sa teškim teretom (I-Save) u odnosu na D13 eSCR Euro 6 step D bez paketa goriva za duga putovanja sa teškim teretom. Stvarna ušteda goriva može varirati u zavisnosti od mnogih faktora, kao što su iskustvo vozača, upotreba tempomata, specifikacije vozila, opterećenje vozila, stvarna topografija, održavanje vozila i vremenski uslovi.

LINK na film o ponudi
LINK na slike visoke rezolucije
LINK na dodatna izdanja proizvoda; Volvo FH16, Volvo FM i Volvo FMX

Za detaljnije informacije pozovite:

Tijana Savic
Direktor marketinga
tel.: +381 22 366 614
E-pošta: tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi sveobuhvatna transportna rješenja za profesionalne i poslovne kupce. Kompanija nudi potpuni asortiman kamiona za srednje i teže uslove rada. Kupcu je osigurana podrška putem globalne mreže distributera koja ima 2.100 servisnih lokacija u više od 130 zemalja. Volvo kamioni sastavljaju se u 14 zemalja širom svijeta. U 2019. godini, isporučeno je oko 131.000 kamiona Volvo širom svijeta. Volvo Trucks je dio grupacije Volvo, jednog od vodećih svjetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i pogonskih sistema za brodsku i industrijsku primjenu. Grupacija nudi i finansijska i uslužna rješenja. Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrijednostima: kvalitetu, bezbjednosti i zaštiti okoline.