Kamioni

Volvo Trucks korača ka budućnosti predstavljajući svoj najmoćniji građevinski kamion, novi Volvo FMX

Volvo Trucks je lansirao potpuno novi Volvo FMX sa novom kabinom, povećanim opterećenjem i inovativnim sigurnosnim karakteristikama. S povećanim opterećenjem prednje osovine do 20 tona i osovinskim sklopom koji nosi 38 tona, novi Volvo FMX je izgrađen za najteže uslove i najzahtjevnije zadatke.
Novi Volvo FMX

„Naši kupci iz građevinske industrije suočavaju se sa sve većim zahtjevima za poboljšanjem u područjima kao što su održivost, ekonomičnost, sigurnost i produktivnost”, kaže Roger Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks. „Predstavljanjem novog modela Volvo FMX, dokazujemo našu posvećenost pružanju podrške tim kupcima stvaranjem robusnih kamiona i kreiranjem inovativnih usluga kako bi njihovo poslovanje bilo lakše, sigurnije i profitabilnije.”

Potpuno nova kabina, sa čvrstom vanjštinom
Novi Volvo FMX izgrađen je na potpuno novoj platformi kabine, koja je zasnovana na dugogodišnjem uspješnom iskustvu kompanije Volvo u isporuci robusnih i funkcionalnih građevinskih kamiona.

„Novi Volvo FMX dizajniran je tako da pruža vrhunsku kombinaciju okretnosti i izdržljivosti”, objašnjava Ismail Ovacik, glavni dizajner eksterijera za Volvo Trucks. „Potpuno nova kabina uključuje prednji dio s lako zamjenjivim čvrstim dijelovima, štitnike prednjih svjetala i nova prednja LED svjetla u obliku slova V. Da bismo vozačima olakšali ulazak ili izlazak iz kabine, dizajnirali smo nove stope ulazne stepenice koje se ne kližu.”

Dodan je fokus na vozača
Novi Volvo FMX se isporučuje sa povećanim prostorom u dnevnoj kabini i prostorom za skladištenje do 800 litara. Vozači takođe dobivaju poboljšanu vidljivost zahvaljujući spuštenoj liniji vrata i novim retrovizorima. Vidljivost se može dodatno poboljšati dodavanjem kamere kod saputnika koja pruža dodatni prikaz bočne strane kamiona.

Unutrašnjost karakterišu nova komandna ploča i više prostora za odlaganje, nove boje i moderni klasteri. Ona sadrži dinamičku instrument-tablu sa ekranom visoke rezolucije od 12 inča i korisničkim interfejsom koji vozaču omogućava direktan pregled relevantnih informacija i mogućnost izbora između četiri različita prikaza ekrana, zavisno od vrste vožnje. Isporučena instrument-tabla može primati sva buduća ažuriranja i povezane usluge.

Opcionalno bočni ekran od 9 inča prikazuje usluge Infotainmenta, podršku pri navigaciji, transportne informacije i video nadzor. Ekran, koji je lako dokučiti, omogućava vozaču da komunicira na brojne načine: pomoću intuitivno smještenih tipki na volanu, upravljanja glasom ili direktno putem ekrana osjetljivog na dodir i ekrana upravljačke ploče.

I instrument-tabla i bočni ekran dostupni su na mnogim jezicima.

Novi FMX takođe dolazi opremljen s novom upravljačkom pločom za vuču koja pomaže vozaču da lako i brzo riješi potencijalno opasne situacije, na putu i van njega. Vozač može dobiti više vuče tako što će uključiti zaključavanje diferencijala na jednostavan način, okretanjem dugmeta, prateći u isto vrijeme status vuče na ekranu instrument-table.

Novi upravljač s opcijom nagiba upravljačkog vratila nudi vozaču bolji ergonomski položaj za vožnju.

Prostor za odmor sa više opcija skladištenja i većom udobnošću
Nova kabina za spavanje novog modela Volvo FMX isporučuje se s poboljšanim mogućnostima skladištenja, uključujući veliki odjeljak za odlaganje ispod podignutog kreveta i gornji stražnji spremnik s LED panelima u pregradama odjeljka. Udobnost u kabini dodatno je poboljšana unapređenom izolacijom koja štiti od hladnoće, vrućine i buke. Premještanje sa sjedišta na krevet je lakše nego ikada prije s novim vitkijim, ergonomski dizajniranim I-Shift mjenjačem.

GCW do 150 tona povećava produktivnost
Novi Volvo FMX je tipičan zbog najtežeg dodatka za Volvo šasije, osovinskim sklopom od 38 tona koji omogućava kombinovanu ukupnu težinu (GCW) do 150 tona. Osim toga, ažuriran je prednji zračni ovjes koji omogućava opterećenje prednjih osovina do 10 tona, odnosno 20 tona za dvostruke prednje osovine. Za kamione koji imaju upravljane prateće ili vodeće osovine, povećani su uglovi upravljanja, što kao rezultat daje bolju upravljivost i smanjeno trošenje guma. Sva ova poboljšanja doprinose većoj produktivnosti i ekonomičnosti troškova pri obavljanja transportnih poslova u građevinskoj industriji.

Sigurnosne karakteristike koje pomažu pri izbjegavanju nezgoda
Novi Volvo FMX dolazi s prilagodivim tempomatom (ACC) koji sada radi pri svim brzinama do nula km/h. Dodatne karakteristike poboljšane sigurnosti na modelu Volvo FMX uključuju tempomat za spust, koji postavlja maksimalnu brzinu kako bi se spriječilo neželjeno ubrzanje prilikom vožnje nizbrdo. Elektronski sistem kočenja (EBS), koji je preduslov za sigurnosne karakteristike kao što su kočioni sistem za hitne slučajeve i elektronski program stabilnosti, sada je standard na novom kamionu. Volvo dinamičko upravljanje, sa sigurnosnim sistemima pomoći za vožnju unutar trake i pomoći za održavanje stabilnosti, takođe je dostupan kao opcija.

Novi sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova povećava sigurnost na modelu Volvo FMX prikazujući saobraćajne znakove kao što su ograničenja brzine, ograničenja preticanja i vrste ceste na ekranu instrument-table.

Za posebno zahtjevne primjene kao što je rudarstvo, Volvo FMX se može isporučiti s opcionalnim čeličnim krovnim poklopcem koji ima ručicu za hitne izlaske, koja uklanja cijeli poklopac.

Robustan i cjelovit paket
Dizajnirajući robustan novi FMX kamion za građevinsku industriju, koji može prevoziti više tona i kojim je lakše manevrisati, istovremeno vodeći računa o sigurnosti i udobnosti vozača, Volvo Trucks može uticati na povećanje produktivnosti i profitabilnosti u građevinskoj industriji.

Novi ugovor o servisnim uslugama pomaže kupcima da unaprijede novčane tokove
Brzi razvoj povezanih usluga pruža prevoznicima potpuno nove načine za povećanje vremena neprekidnog rada i optimizaciju korištenja vozila.

Volvo Trucks uvodi ugovor Volvo Flexi-Zlatni ugovor koji nudi isto pokriće kao i Volvo Zlatni ugovor, uz iste predvidljive troškove, ali s puno većom fleksibilnošću za prilagođavanje promjenjivim poslovnim potrebama. Mjesečne naknade variraju, zahvaljujući rasponu fleksibilnosti od 40% za procijenjenu godišnju kilometražu. Ovo prevoznicima pruža veću fleksibilnost tako da mogu prilagoditi svoje poslovanje sezonskim promjenama i fluktuirajućoj potražnji.

„Mnoge transportne kompanije izražavaju potrebu za većom fleksibilnošću kada su u pitanju ugovori o uslugama. Sada imamo tehnologiju koja nam omogućava dinamična i povezana rješenja kao što je ovo”, kaže Thomas Niemeijer, menadžer poslovnog razvoja, servisni ugovori, Volvo Trucks.

Ugovor Volvo Flexi-Gold Service Contract dostupan je na odabranim tržištima i postepeno će se uvoditi na nova tržišta.

Podaci o novom modelu Volvo FMX

  • Kabine: Dnevna kabina, niska dnevna kabina, niska kabina za spavanje, kabina za spavanje, kabina Globetrotter, kabina za posadu. Paketi za vanjsko i unutrašnje ukrašavanje za individualni dizajn.
  • Novi upravljač sa opcijom nagiba upravljačkog vratila za bolji ergonomski položaj tokom vožnje.
  • Motori: Dizelski motori su dostupni sa različitim standardima emisija.
  • Sistem mijenjanja brzina: I-Shift i I-Shift sa brzinama puzanja, uz softverske pakete za različita područja primjene.
  • Svjetla: Halogena ili LED prednja svjetla.

LINK na film
LINK na slike visoke rezolucije
LINK na druga izdanja proizvoda; Volvo FH, Volvo FH16 i Volvo FM

Za detaljnije informacije pozovite:

Tijana Savić

Direktor marketinga
tel.: +381 22 366 614
E-pošta: tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi sveobuhvatna transportna rješenja za profesionalne i poslovne kupce. Kompanija nudi potpuni asortiman kamiona za srednje i teže uslove rada. Kupcu je osigurana podrška putem globalne mreže distributera koja ima 2.100 servisnih lokacija u više od 130 zemalja. Volvo kamioni sastavljaju se u 14 zemalja širom svijeta. U 2019. godini, isporučeno je oko 131.000 kamiona Volvo širom svijeta. Volvo Trucks je dio grupacije Volvo, jednog od vodećih svjetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i pogonskih sistema za brodsku i industrijsku primjenu. Grupacija nudi i finansijska i uslužna rješenja. Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrijednostima: kvalitetu, bezbjednosti i zaštiti okoline.