Volvo Trucks predstavlja novi Volvo FH16, koji kombinuje udobnost sa snagom kako biste ostvarili vrhunsku produktivnost

Volvo Trucks je lansirao novu generaciju kamiona Volvo FH16 koji uspješno kombinuju nove sigurnosne karakteristike, radno okruženje usmjereno na vozača i najnovije tehnologije kako bi svojim kupcima omogućio da povećaju produktivnost. Novi vodeći model pripada sljedećoj generaciji Volvo Trucks vozila koja su projektovana s fokusom na potrebe vozača.
Volvo Trucks predstavlja novi Volvo FH16
„Volvo FH16 može savladati najzahtjevnije zadatke i istovremeno pružiti kupcima i vozačima najbolje od svega”, izjavljuje Roger Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks.

„Volvo FH16 je originalni vrhunski proizvod koji može savladati najzahtjevnije zadatke i istovremeno pružiti kupcima i vozačima najbolje od svega”, izjavljuje Roger Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks. „Sa novom generacijom stvorili smo paket koji ne pravi kompromise između snage i uštede goriva, udobnosti i stila.”

„Volvo FH16 isporučuje sve što očekujete od Volvo kamiona, pa i više od toga, jačajući tako našu poziciju prepoznatljivog brenda za zahtjevna, duga putovanja sa teškim teretom”, dodaje.

Smjela vanjština kao odraz inteligentne tehnologije
Vanjština novog kamiona karakteristična je zbog prednjih svjetala u obliku slova V, koja poput kristala odražavaju inteligentnu tehnologiju na kojoj počiva izrada ovih kamiona. Snažni karakter i naslijeđe vodećeg modela Volvo FH16 ojačani su rešetkom s temom vodopada, dok su ploče prednjih svjetala postavljene blago prema spolja, kako bi vozilo imalo poboljšanu aerodinamiku i samouvjeren stav.

„U novom modelu Volvo FH16 iznova smo osmislili najslavnije dizajnerske elemente iz naših prethodnih generacija i dodatno ih unaprijedili. Na primjer, s novim prednjim svjetlima visoke tehnologije podigli smo svoj snažni svjetlosni identitet na novi nivo, dok je cijeli prednji dio kamiona prepravljen da bi ostavio snažniji utisak, objašnjava Ismail Ovacik, glavni dizajner eksterijera za Volvo Trucks.

„Odvažniji, sofisticiraniji i samouvjereniji, vanjština modela Volvo FH16 odražava činjenicu da je ovaj kamion povezaniji i pametniji nego ikada prije”, kaže on.

Poboljšano okruženje usmjereno ka vozaču
Unutrašnjost novog modela Volvo FH16 projektovana je posebno za vozače, a dopunjena je novim akcentnim bojama i ukrasima koji kreiraju osjećaj kvaliteta i ekskluzivnosti. Nadograđena komandna ploča uključuje praktične nove prostore za pohranu i potpuno digitalizovanu instrument-tablu sa ekranom visoke rezolucije od 12 inča. Vozač može birati između četiri različita prikaza ekrana, u zavisnosti od vrste vožnje i podataka koje želi prikazati.

Prostor za vozača može biti opremljen bočnim ekranom od 9 inča koji prikazuje Infotainment, pomoć u navigaciji, transportne informacije i video nadzor. Ekran je lako dostupan sa vozačevog položaja. Interakcija se može vršiti na više načina: pomoću intuitivno smještenih tipki na volanu, upravljanja glasom ili direktno putem ekrana osjetljivog na dodir i ekrana upravljačke ploče.

I instrument-tabla i bočni ekran dostupni su na mnogim jezicima.

U novim kamionima, I-Shift mjenjač je preoblikovan u premium standard i uključuje osvijetljene simbole za izbor stepena prenosa i nove režime za optimizovane performanse.

Poboljšana upravljivost i produktivnost
Povećani kapacitet korisne nosivosti na prednjoj osovini, te prateće i vodeće osovine s boljim uglovima upravljanja, poboljšavaju upravljivost i produktivnost novog modela Volvo FH16. Novi pogonski sklop od 38 tona dostupan je i za posebno zahtjevne poslove.

Prvo sigurnosno obilježje u industriji: Prilagodivo dugo svjetlo
Novi model Volvo FH16, prvi u industriji nudi prilagodiva duga svjetla koja poboljšavaju sigurnost za sve učesnike u saobraćaju tako što automatski onemogućavaju odabrane segmente LED svjetala kada se kamion približava dolaznom saobraćaju ili drugom vozilu odzada. Prednje svjetlo se prilagođava ka/content/volvo-trucks/bosnia/bs-ba/news/press-releases/2020/feb/pr-200227-fhda kamera i radar otkriju druga vozila ili kada kamera uoči promjene u količini svjetlosti oko kamiona.

Sigurnost je dodatno poboljšana pomoću tempomata za spust, koji određuje maksimalnu brzinu kako bi se spriječilo neželjeno ubrzanje prilikom kretanja nizbrdo, i pomoću prilagodivog tempomata (ACC) koji sada radi pri svim brzinama, čak i do nula km/h.

Elektronski sistem kočenja (EBS), koji je preduslov za sigurnosne karakteristike kao što su kočioni sistem za hitne slučajeve i elektronske kontrole stabilnosti, sada je standard na novom kamionu. Volvo dinamičko upravljanje, sa sigurnosnim sistemima pomoći za vožnju unutar trake i pomoći za održavanje stabilnosti, takođe je dostupan kao opcija.

Novi Volvo FH16 sadrži i sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova koji se prikazuju na instrument-tabli. Sistem otkriva znakove poput ograničenja preticanja, vrste puta i ograničenja brzine.

Vidljivost se može dodatno poboljšati dodavanjem kamere kod saputnika koja pruža dodatni prikaz bočne strane kamiona na bočnom ekranu.

Savršena kombinacija za zahtjevne zadatke
Kombinujući snažni 16-litarski motor do 750 KS, uz poboljšanu upravljivost, najnoviju sigurnosnu tehnologiju i veću podršku za vozače, novi Volvo FH16 pruža vrhunsku produktivnost za najzahtjevnije transportne zadatke.

Novi ugovor o servisnim uslugama pomaže kupcima da unaprijede novčane tokove
Brzi razvoj povezanih usluga pruža prevoznicima potpuno nove načine za povećanje vremena neprekidnog rada i optimizaciju korištenja vozila.

Volvo Trucks uvodi Flexi-Zlatni ugovor koji nudi isto pokriće kao i Volvo Zlatni ugovor, uz iste predvidljive troškove, ali s puno većom fleksibilnošću za prilagođavanje promjenjivim poslovnim potrebama. Mjesečne naknade variraju, zahvaljujući rasponu fleksibilnosti od 40% za procijenjenu godišnju kilometražu. Ovo prevoznicima pruža veću fleksibilnost tako da mogu prilagoditi svoje poslovanje sezonskim promjenama i fluktuirajućoj potražnji.

„Mnoge transportne kompanije izražavaju potrebu za većom fleksibilnošću kada su u pitanju ugovori o uslugama. Sada imamo tehnologiju koja nam omogućava dinamična i povezana rješenja kao što je ovo”, kaže Thomas Niemeijer, menadžer poslovnog razvoja, servisni ugovori, Volvo Trucks.

Ugovor Volvo Flexi-Gold Service Contract dostupan je na odabranim tržištima i postepeno će se uvoditi na nova tržišta.

Podaci o novom modelu Volvo FH16

• Kabine: Niska kabina za spavanje, kabina za spavanje, kabina Globetrotter, Globetrotter XL i Globetrotter XXL. Paketi za vanjsko i unutrašnje ukrašavanje za individualni dizajn.
  • Motori: Dizelski motori su dostupni sa različitim standardima emisija. Motor D16K sa Euro 6 Step D dostupan je u izvedbi sa 550 KS/2800 Nm, 650 KS/3150 Nm i 750 KS/3550 Nm.
  • Sistem mijenjanja brzina: I-Shift sa softverskim paketima za različita područja primjene.

LINK na film
LINK na slike visoke rezolucije
LINK na druga izdanja proizvoda; Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX

Za detaljnije informacije pozovite:

Tijana Savić

Direktor marketinga
E-pošta: tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi sveobuhvatna transportna rješenja za profesionalne i poslovne kupce. Kompanija nudi potpuni asortiman kamiona za srednje i teže uslove rada. Kupcu je osigurana podrška putem globalne mreže distributera koja ima 2.100 servisnih lokacija u više od 130 zemalja. Volvo kamioni sastavljaju se u 14 zemalja širom svijeta. U 2019. godini, isporučeno je oko 131.000 kamiona Volvo širom svijeta. Volvo Trucks je dio grupacije Volvo, jednog od vodećih svjetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i pogonskih sistema za brodsku i industrijsku primjenu. Grupacija nudi i finansijska i uslužna rješenja. Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrijednostima: kvalitetu, bezbjednosti i zaštiti okoline.