Kamioni

Volvo Trucks predstavlja novi Volvo FM koji je projektovan da privuče vozače novom kabinom i boljom vidljivošću

Volvo Trucks je lansirao Volvo FM nove generacije koji je prepun poboljšanja na vozačkom okruženju i inovacija koje pružaju viši nivo komfora, sigurnosti i produktivnosti. „Prostran i sa izuzetnom vidljivošću, novi teški kamion Volvo FM projektovan je tako da predstavlja vrhunsko radno mjesto na točkovima u svim segmentima”, kaže Roger Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks.
08A3740 FM 4x2 tegljač s prikolicom
Novi teški kamion Volvo FM projektovan je tako da predstavlja vrhunsko radno mjesto na točkovima u svim segmentima.

„Vozači su jedno od najvažnijih dobara u transportnoj industriji”, nastavlja Roger Alm. „S novim modelom Volvo FM uvodimo svestrani radni alat koji je ujedno i pravi primjer komfora, omogućavajući našim kupcima da privuku i zadrže najbolje vozače koji će unaprijediti njihovo poslovanje.”

Mobilna kancelarija projektovana za vozače
„Novi Volvo FM je izuzetno svestran radni alat iz naše ponude, spretan i spreman da služi svojoj namjeni da bude prostran, siguran i udoban za vozače”, kaže Carina Byström, glavni projektant enterijera za Volvo Trucks. „Takođe smo postigli vrlo dobru vidljivost koristeći spuštenu liniju vrata, nove retrovizore i ugaonu kameru kod saputnika.”

Ovo je postignuto tako što nova kabina ima podignute A-stubove koji joj dodaju još do jedan kubni metar prostora i više svjetla. Takođe se isporučuje s pametnom tehnologijom koja podupire Volvov fokus na stvaranje vrhunske mobilne kancelarije za vozače.

Unutrašnjost je istaknuta novom komandnom pločom koja nudi više prostora za pohranu, nove boje i moderan dinamički ekran. Klaster uključuje instrument-tablu visoke rezolucije od 12 inča s korisničkim interfejsom na kojem vozač može lako vidjeti važne informacije i izabrati između četiri različita prikaza ekrana, u zavisnosti od vrste vožnje. Instrument-tabla, koja je pri isporuci već podešena za buduća ažuriranja i povezane usluge, projektovana je tako da pojednostavi vozačeve interakcije i minimizira odvlačenje pažnje kada se pristupa kritičnim informacijama.

Novi Volvo FM ima opcionalni bočni ekran od 9 inča za Infotainment, podršku za navigaciju, transportne informacije i video nadzor. Ekran omogućava interakciju na različite načine: pomoću intuitivno smještenih tipki na volanu, upravljanja glasom ili direktno putem ekrana osjetljivog na dodir i ekrana upravljačke ploče. I instrument-tabla i bočni ekran dostupni su na mnogim jezicima. Pored toga, nova opcija nagiba upravljačkog vratila nudi i ergonomski položaj za vožnju.

Dnevni prostor nadograđen zbog komfora
Nova spavaća kabina nadograđena je s podignutim krevetom i poboljšanim mogućnostima odlaganja, što uključuje veliki odjeljak za odlaganje ispod kreveta i gornji stražnji spremnik s LED pločama u pregradama odjeljka. Premještanje sa sjedišta na krevet je lakše nego ikada prije s novim vitkijim, ergonomski dizajniranim I-Shift mjenjačem. Udobnost u kabini dodatno je poboljšana ojačanom izolacijom koja štiti od hladnoće, vrućine i buke.

Eksterijer odražava novi smjeli izgled
Vanjština sljedeće generacije Volvo FM kamiona ima novi aerodinamični oblik, s prepoznatljivim linijama prednje strane i jednom karakterističnom elegantnom linijom koja se proteže bočnim stranama svih kabina. Osim toga, prednja svjetla u obliku slova V postavljena su za optimalnu aerodinamiku, a veća ploča sa oznakom brenda i gornja prednja rešetka s novim mrežnim uzorkom daju kamionu odvažan i samouvjeren izgled.

Nove automatizovane sigurnosne karakteristike
Osim poboljšane vidljivosti za vozače, druga sigurnosna unapređenja na novom modelu Volvo FM uključuju tempomat za spust, koji postavlja maksimalnu brzinu kako bi se spriječilo neželjeno ubrzanje prilikom kretanja nizbrdo, te prilagodivi tempomat (ACC) koji sada radi pri svim brzinama do nule km/h.

Elektronski sistem kočenja (EBS), koji je preduslov za sigurnosne karakteristike kao što su kočioni sistem za hitne slučajeve i elektronske kontrole stabilnosti, sada je standard na novom kamionu. Volvo dinamičko upravljanje, sa sigurnosnim sistemima pomoći za vožnju unutar trake i pomoći za održavanje stabilnosti, takođe je dostupan kao opcija.

Volvo FM takođe sadrži sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova koji se prikazuju na instrument-tabli kako bi vozač bio upozoren. Sistem može otkriti znakove kao što su ograničenja preticanja, vrste puta i ograničenja brzine.

Opcionalna ugaona kamera kod saputnika pruža dodatni prikaz bočne strane kamiona na bočnom ekranu.

Učinkovitost i produktivnost goriva
Raznolikost dostupnih konfiguracija pogonskog sklopa i šasija znači da novi Volvo FM može biti prilagođen za veću produktivnost i uštedu goriva u širokom rasponu primjena. Unapređenja uglova upravljanja za prateće i vodeće osovine omogućavaju kamionu izuzetnu upravljivost koja se može u potpunosti iskoristiti, na primjer, u zagušenom gradskom prometu.

Na mnogim tržištima Volvo FM je dostupan sa Euro 6 LNG motorom na plinski pogon, koji nudi ekonomičnu potrošnju goriva i performanse koje se mogu porediti s onima koje nude ekvivalentni dizelski Volvo kamioni, ali s daleko nižim uticajem na klimu. Motor na plinski pogon može raditi ili na bioplin, koji smanjuje emisiju CO2 do 100 procenata, ili na prirodni plin koji smanjuje emisiju CO2 do 20 procenata u poređenju s ekvivalentnim dizelskim Volvo kamionima. Ovo se odnosi na emisiju iz vozila tokom upotrebe, poznatu pod nazivom „tank-to-wheel“ (od rezervoara do točkova).

Novi ugovor o servisnim uslugama pomaže kupcima da unaprijede novčane tokove
Brzi razvoj povezanih usluga pruža prevoznicima potpuno nove načine za povećanje vremena neprekidnog rada i optimizaciju korištenja vozila.

Volvo Trucks uvodi Flexi-Zlatni ugovor koji nudi isto pokriće kao i Volvo Zlatni ugovor, uz iste predvidljive troškove, ali s puno većom fleksibilnošću za prilagođavanje promjenjivim poslovnim potrebama. Mjesečne naknade variraju, zahvaljujući rasponu fleksibilnosti od 40% za procijenjenu godišnju kilometražu. Ovo prevoznicima pruža veću fleksibilnost tako da mogu prilagoditi svoje poslovanje sezonskim promjenama i fluktuirajućoj potražnji.

„Mnoge transportne kompanije izražavaju potrebu za većom fleksibilnošću kada su u pitanju ugovori o uslugama. Sada imamo tehnologiju koja nam omogućava dinamična i povezana rješenja kao što je ovo”, kaže Thomas Niemeijer, menadžer poslovnog razvoja, servisni ugovori, Volvo Trucks.

Ugovor Volvo Flexi-Gold Service Contract dostupan je na odabranim tržištima i postepeno će se uvoditi na nova tržišta.

Podaci o novom modelu Volvo FM

  • Kabine: Dnevna kabina, niska dnevna kabina, niska kabina za spavanje, kabina za spavanje, kabina Globetrotter, kabina za posadu. Paketi za vanjsko i unutrašnje ukrašavanje za individualni dizajn.
  • Motori: Dizelski motori su dostupni sa različitim standardima emisija. Volvo FM je dostupan i sa Euro 6, Step D LNG motorom na plinski pogon, na odabranim tržištima.
  • Sistem mijenjanja brzina: I-Shift sa softverskim paketom za različita područja primjene.
  • Svjetla: Halogena ili LED prednja svjetla.

LINK na film
LINK na slike visoke rezolucije
LINK na druga izdanja proizvoda; Volvo FH16, Volvo FM i Volvo FMX

Za detaljnije informacije pozovite:

Tijana Savić

Direktor marketinga
tel.: +381 22 366 614
E-pošta: tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi sveobuhvatna transportna rješenja za profesionalne i poslovne kupce. Kompanija nudi potpuni asortiman kamiona za srednje i teže uslove rada. Kupcu je osigurana podrška putem globalne mreže distributera koja ima 2.100 servisnih lokacija u više od 130 zemalja. Volvo kamioni sastavljaju se u 14 zemalja širom svijeta. U 2019. godini, isporučeno je oko 131.000 kamiona Volvo širom svijeta. Volvo Trucks je dio grupacije Volvo, jednog od vodećih svjetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i pogonskih sistema za brodsku i industrijsku primjenu. Grupacija nudi i finansijska i uslužna rješenja. Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrijednostima: kvalitetu, bezbjednosti i zaštiti okoline.