Kamioni

Volvo Trucks lansira na tržište kamion nove generacije, projektovan u saradnji s vozačima, novi Volvo FH.

Volvo Trucks lansirao je novi Volvo FH koji sadrži kabinu osmišljenu iznova, inovativne sigurnosne karakteristike i radno okruženje fokusirano na vozača. Cilj ovog novog dizajna jeste da se vozačima omogući produktivniji, sigurniji i ugodniji život na cesti.
08A3977 FH 4x2, poluprikolica, dugo putovanje sa teškim teretom
Koristeći različite konfiguracije pogonskih sklopova i šasija, novi Volvo FH može se prilagoditi širokom rasponu primjena i omogućiti značajne uštede goriva i smanjenje CO2.

„Serija Volvo FH je omiljena među vozačima kamiona već dugi niz godina, a posebno onima koji dobar dio svog života provode na putu”, kaže Roger Alm, predsjednik Volvo Trucks. „Sa novim modelom Volvo FH, nastavljamo da držimo fokus na dizajnu kamiona, nudeći usluge koje mogu pomoći vozačima da odrade posao vrhunskog kvaliteta.”

Stavljajući vozače u fokus, pomažemo vam da privučete kvalifikovane stručnjake
Naglasak je stavljen na vozače zbog činjenice da oni imaju značajan uticaj na rezultate prevoznika u smislu produktivnosti, efikasnosti i korisničke usluge. „Dobar vozač može dati veliki doprinos profitabilnosti naših kupaca“, nastavlja Roger Alm. „A širom svijeta primjećujemo hronični nedostatak kvalifikovanih vozača. Lansiranjem ovog novog kamiona koji daje prioritet produktivnosti i udobnosti profesionalnih vozača, napravili smo važan iskorak ka našim kupcima, pomažući im da privuku i zadrže najbolje vozače.”

Unutrašnjost vozila vozačima pruža vrhunsko radno okruženje
Pažnja koja je obraćena na vozače najočiglednija je u inoviranom radnom okruženju unutar vozila. Njihov radni prostor je usredotočen na modernizovanu komandnu ploču koja ima potpuno digitalizovanu instrument-tablu sa ekranom visoke rezolucije od 12 inča, uključujući i fiksni držač za čaše i otvoreni prostor za odlaganje stvari s osvjetljenjem koje kontroliše senzor pokreta. Instrument-tabla omogućava vozaču da bira između četiri različita prikaza ekrana, zavisno od vrste vožnje i informacija koje želi prikazati na ekranu.

Opcionalni bočni ekran od 9 inča može prikazivati Infotainment, pomoć u navigaciji, transportne informacije i video nadzor. Ekran, koji je lako dokučiti, omogućava vozaču da komunicira na brojne načine: pomoću intuitivno smještenih tipki na volanu, upravljanja glasom ili direktno putem ekrana osjetljivog na dodir i ekrana upravljačke ploče.

„Jednostavan pristup raznim informacijama povećava sposobnost vozača da posao obavlja efikasnije, sigurnije i udobnije”, kaže Carin Larsson, glavni dizajner za korisničko iskustvo i interfejs za komunikaciju ljudi i mašina za Volvo Trucks. „Prezentacija informacija se značajno poboljšala sa ovim novim ekranima. Zahtjevne interakcije sada su koncentrisane na bočni ekran, koji je smješten nadomak vozačevog sjedišta. Zbog toga se ometanje svodi na najmanju mjeru jer su ključne informacije za vožnju jasno prikazane na instrument-tabli koju je lako pratiti i koristiti.”

I instrument-tabla i bočni ekran dostupni su na mnogim jezicima.

Kretanje unutar kabine lakše je nego ikada prije s novim, vitkijim, ergonomski dizajniranim mjenjačem I-Shift. Za vozače kojima je potreban veći kapacitet baterije, dostupan je pametni sistem s dvostrukim akumulatorom zahvaljujući kome uvijek imate dovoljnu rezervu energije za pokretanje motora. Tu je i širok spektar opcija za prilagođavanje s novim tkaninama i bojama.

Sofisticirani dizajn i pametne tehnologije
Odvažni novi izgled vanjštine karakterišu prepoznatljiva prednja svjetla u obliku slova V, koja su sada pomaknuta prema spolja kako bi se uskladila s karakterističnom linijom vrata kabine. Pokazivači smjera takođe su premješteni na vrata, što kamionu daje poboljšanu aerodinamičnost i samouvjereniji izgled. Ploča brisača je čistija i tanja, dok veća željezna oznaka čini novi Volvo FH lako prepoznatljivim i na većoj udaljenost.

„Nova generacija Volvo FH kamiona objedinjuje najuspješnije elemente iz prethodne FH serije sa pametnim tehnologijama i funkcionalnim dizajnom usmjerenim na ljude”, nastavlja Carin Larsson. „Rezultat je inteligentan i sofisticiran kamion koji pomaže vozaču da pruži izvanredne performanse pod bilo kakvim uslovima”.

Prvo sigurnosno obilježje u industriji: Prilagodiva duga svjetla
Novi Volvo FH je prvi kamion za teške poslove na svijetu s prilagodivim dugim svjetlima. Sistem poboljšava sigurnost za sve učesnike u saobraćaju tako što automatski onemogućava odabrane segmente prednjih LED svjetala kada kamion ide u susret dolaznom saobraćaju ili prilazi drugom vozilu odzada. Prednje svjetlo se prilagođava kada kamera i radar otkriju druga vozila ili kada kamera uoči promjene u količini svjetlosti oko kamiona.

Ostale karakteristike namijenjene poboljšanju sigurnosti na modelu Volvo FH uključuju tempomat za spust, koji postavlja maksimalnu brzinu kako bi se spriječilo neželjeno ubrzanje prilikom vožnje nizbrdo, te poboljšani prilagodivi tempomat (ACC) koji radi pri svim brzinama, čak i na nula km/h.

Elektronski sistem kočenja (EBS), koji je preduslov za sigurnosne karakteristike kao što su kočioni sistem za hitne slučajeve i elektronske kontrole stabilnosti, sada je standard na novom kamionu. Volvo dinamičko upravljanje, sa sigurnosnim sistemima pomoći za vožnju unutar trake i pomoći za održavanje stabilnosti, takođe je dostupan kao opcija.

Sigurnost na novom kamionu Volvo FH dodatno je poboljšana sistemom prepoznavanja saobraćajnih znakova. Ovaj sistem može prepoznati saobraćajne znakove kao što su ograničenja preticanja, vrste ceste i ograničenja brzine.

Vidljivost se može dodatno poboljšati dodavanjem ugaone kamere kod saputnika koja pruža dodatni prikaz bočne strane kamiona na bočnom ekranu.

Poboljšana ekonomičnost potrošnje goriva i produktivnost
Koristeći različite konfiguracije pogonskih sklopova i šasija, novi Volvo FH može se prilagoditi širokom rasponu primjena i omogućiti značajne uštede goriva i smanjenje CO2 emisija. Na primjer, pri dugim putovanjima sa teškim teretom, novi Volvo FH sa funkcijom I-Save za Euro 6 kombinuje novi D13TC motor sa paketom funkcija i može vam uštediti i do 7%* goriva. Tu su takođe poboljšanja za verzije Euro 3 i 5 s funkcijama kao što su Volvo pomoć za obrtni moment.

Na mnogim tržištima Volvo FH je dostupan s Euro 6 LNG motorom na plinski pogon, koji nudi ekonomičnu potrošnju goriva i performanse koje se mogu porediti s onima koje nude ekvivalentni dizelski Volvo kamioni, ali s daleko nižim uticajem na klimu. Motor na plinski pogon može raditi ili na bioplin, koji smanjuje emisiju CO2 do 100 procenata, ili na prirodni plin koji smanjuje emisiju CO2 do 20 procenata u poređenju s ekvivalentnim dizelskim Volvo kamionima. Ovo se odnosi na emisiju iz vozila tokom upotrebe, poznatu pod nazivom „tank-to-wheel“ (od rezervoara do točkova).

Novi Volvo FH takođe nudi I-Shift sa dva kvačila, koji omogućava promjenu brzina bez prekida napajanja. Prenos sa dva kvačila je posebno koristan tokom zahtjevnih poslova, kao što je prevoz tečnosti, jer smanjuje pomjeranje tereta prilikom promjene brzina.

Produktivnost, još jedan važan prioritet za kupca, dodatno je optimizovana na modelu Volvo FH zbog njegovog kapaciteta da ponese veća opterećenja na prednjoj osovini, kao i zbog poboljšanih uglova upravljanja na vodećim i pratećim osovinama, kako bi se smanjilo trošenje guma i poboljšalo manevrisanje. Kamion je dostupan i sa opcijom podizanja tandemske osovine, što omogućava otpuštanje i podizanje zadnje osovine kada kamion nije natovaren, smanjujući tako potrošnju goriva.

Novi ugovor o servisnim uslugama pomaže kupcima da unaprijede novčane tokove
Brzi razvoj povezanih usluga pruža prevoznicima potpuno nove načine za povećanje vremena neprekidnog rada i optimizaciju korištenja vozila.

Volvo Trucks uvodi Flexi-Zlatni ugovor koji nudi isto pokriće kao i Volvo Zlatni ugovor, uz iste predvidljive troškove, ali s puno većom fleksibilnošću za prilagođavanje promjenjivim poslovnim potrebama. Mjesečne naknade variraju, zahvaljujući rasponu fleksibilnosti od 40% za procijenjenu godišnju kilometražu. Ovo prevoznicima pruža veću fleksibilnost tako da mogu prilagoditi svoje poslovanje sezonskim promjenama i fluktuirajućoj potražnji.

„Mnoge transportne kompanije izražavaju potrebu za većom fleksibilnošću kada su u pitanju ugovori o uslugama. Sada imamo tehnologiju koja nam omogućava dinamična i povezana rješenja kao što je ovo”, kaže Thomas Niemeijer, menadžer poslovnog razvoja, servisni ugovori, Volvo Trucks.

Ugovor Volvo Flexi-Gold Service Contract dostupan je na odabranim tržištima i postepeno će se uvoditi na nova tržišta.

Podaci o novom modelu Volvo FH

  • Kabine: Niska kabina za spavanje, kabina za spavanje, kabina Globetrotter, Globetrotter XL i Globetrotter XXL. Paketi za vanjsko i unutrašnje ukrašavanje za individualni dizajn.
  • Motori: Dizelski motori su dostupni sa različitim standardima emisija. Volvo FH je dostupan i sa Euro 6, Step D LNG motorom na plinski pogon, na odabranim tržištima.
  • Volvo FH sa funkcijom I-Save za Euro 6 dostupan je na odabranim tržištima.
  • Sistem mijenjanja brzina: I-Shift / I-Shift sa dva kvačila sa softverskim paketima za različita područja primjene.

*Zahtjev za poboljšanom ekonomičnošću potrošnje goriva izračunava se poređenjem troškova dizela i AdBlue za D13TC Euro 6 step D sa paketom goriva za duga putovanja sa teškim teretom (I-Save) u odnosu na D13 eSCR Euro 6 step D bez paketa goriva za duga putovanja sa teškim teretom. Stvarna ušteda goriva može varirati u zavisnosti od mnogih faktora, kao što su iskustvo vozača, upotreba tempomata, specifikacije vozila, opterećenje vozila, stvarna topografija, održavanje vozila i vremenski uslovi.

LINK na film
LINK na slike visoke rezolucije
LINK na druga izdanja proizvoda; Volvo FH16, Volvo FM i Volvo FMX

Za detaljnije informacije pozovite:

Tijana Savic
Direktor marketinga
tel.: +381 22 366 614
E-pošta: tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi sveobuhvatna transportna rješenja za profesionalne i poslovne kupce. Kompanija nudi potpuni asortiman kamiona za srednje i teže uslove rada. Kupcu je osigurana podrška putem globalne mreže distributera koja ima 2.100 servisnih lokacija u više od 130 zemalja. Volvo kamioni sastavljaju se u 14 zemalja širom svijeta. U 2019. godini, isporučeno je oko 131.000 kamiona Volvo širom svijeta. Volvo Trucks je dio grupacije Volvo, jednog od vodećih svjetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i pogonskih sistema za brodsku i industrijsku primjenu. Grupacija nudi i finansijska i uslužna rješenja. Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrijednostima: kvalitetu, bezbjednosti i zaštiti okoline.