Kamioni

Električni kamioni bi mogli postati konvencionalni prije nego što mislite. Evo zašto.

| 3 min
Cijela transportna industrija suočava se s teškim zahtjevima da poboljša svoj klimatski uticaj. Kako bi se ubrzao prelazak na održiviji transport, cilj kompanije Volvo Trucks je da cijeli asortiman proizvoda bude bez fosilnih goriva do 2040. Električni kamioni će igrati ključnu ulogu u postizanju ovog cilja. Možda zvuči kao nerealan cilj, ali u stvari, prelazak na električna vozila će ići mnogo brže nego što je većina očekivala. Evo nekoliko razloga zašto je to tako.

Troškovi posjedovanja električnog vozila opadaju

Iako električni kamion danas ima višu predloženu cijenu od konvencionalnog vozila, mali broj pokretnih dijelova u električnom motoru znači da obično imaju duži vijek trajanja i zahtijevaju manje održavanja. U međuvremenu, cijena baterija opada brzinom koja nadmašuje očekivanja većine analitičara. Tekuće investicije u sektor obnovljivih izvora energije smanjuju troškove proizvodnje električne energije do tačke u kojoj će upravljanje električnim kamionom biti samo djelić cijene dizela.
 

Baterije postaju sve bolje

Kako raste potražnja za električnim vozilima, inovacije baterija se također ubrzavaju. Lakše, litij-ionske baterije imaju oko trećinu težine i polovinu zapremine u poređenju s olovnom kiselinom. I oni postaju još lakši i moćniji kako se tehnologija poboljšava. Štaviše, dobici bi se mogli postići sa sljedećom generacijom baterija, poznatih kao čvrste baterije ("solid-state"). One se pune brže, sigurnije su i isporučuju do dvostruko veću gustinu baterija od današnjih litij-ionskih baterija, što bi potencijalno moglo udvostručiti domet.
 

Infrastrukturni izazovi se rješavaju

Danas se punjenje električnog kamiona za zadatke transporta na kraći domet može lako obaviti preko noći. Iako je infrastruktura za kamione s brzim punjenjem još uvijek mala, ona se širi kako gradovi, logistički centri, proizvođači automobila i benzinske pumpe nastoje zadovoljiti sve veću potražnju. A nove tehnologije, uključujući pametne punjače i pametne baterije, čine ultra-brzo punjenje mogućim u širem rasponu uslova. Nova otkrića također pokazuju da će se brzine punjenja drastično povećati poboljšanjem litij-ionskih baterija.
 

Električni kamioni postaju sve bolji izbor

Kako cijena električnih vozila pada, odabir električnih vozila bi mogao postati više od pitanja održivosti i troškova. Električni kamioni su također popularni među vozačima jer stvaraju manje vibracija od tradicionalnih dizel vozila. Lakši su za manevrisanje i parkiranje, što ih čini pogodnim za vožnju i isporuke u urbanim sredinama. Kao opcija s niskim udjelom ugljika bez emisije izduvnih plinova, električni kamioni su se pokazali popularnim među kompanijama koje žele poslovati na održiviji način.
Prelazak na električna vozila mogao bi ići brže nego što su mnogi očekivali. Barem postoji mnogo znakova koji ukazuju na ovaj razvoj. A električni kamioni se već kotrljaju našim ulicama u stvarnom pogonu.

Lars Mĺrtensson

Environment and Innovation Director at Volvo Trucks

Vezani članci