Kamioni

Izračunavanje stvarnog uticaja kamiona na klimu

Lars Mårtensson
2022-04-27
3 min
Elektromobilnost
Author
Lars Mårtensson
Environment and Innovation Director at Volvo Trucks

Odabir najodrživijeg vozila za vašu primjenu nije uvijek jednostavan, ali može biti mnogo jednostavniji s procjenom životnog ciklusa. To je zato što stvara holističku sliku koja uzima u obzir uticaj na životnu sredinu tokom životnog vijeka vozila.
 

Otisak vozila na životnu sredinu nije ograničen na gorivo koje troši – on obuhvata niz drugih faktora, od ekstrakcije sirovina koje se koriste u njegovoj proizvodnji do konačnog stavljanja van pogona. Tek nakon procjene životnog ciklusa (LCA) možete vidjeti puni uticaj vozila na klimu.
 

Stavljanje emisija u kontekst

Dobar primjer koji ilustrira vrijednost procjene životnog ciklusa je nedavna zabrinutost oko uticaja litij-ionskih baterija na životnu sredinu. Proces proizvodnje baterijskih ćelija je veoma energetski intenzivan, a kao rezultat toga, klimatski uticaj proizvodnje električnog vozila je znatno veći od njegovog dizelskog ekvivalenta. 

Međutim, u kontekstu procjene punog životnog ciklusa, razlika između njih je zanemariva. Posebno za dizel vozilo koje će emitirati daleko više CO2 emisija kada počne raditi. Ako električni kamion radi na struju proizvedenu iz obnovljivih izvora, onda će njegov uticaj na klimu biti manji od dizel kamiona nakon samo godinu dana.

 

Prilagođavanje svijetu koji se mijenja

Mnoge varijable koje ulaze u procjenu životnog ciklusa stalno se mijenjaju. Postoje poticaji da se proizvodnja baterijskih ćelija učini manje intenzivnim po ugljik, kao i razne inicijative za oživljavanje starih baterija. Sve ovo ima potencijal da utiče na ukupni uticaj električnog kamiona na životnu sredinu.

Izvor energije je značajan faktor u procjeni životnog ciklusa vozila. Naprimjer, klimatski uticaj električnog kamiona uveliko se razlikuje ako radi na električnu energiju proizvedenu iz uglja za razliku od obnovljivog goriva kao što je voda, sunce ili vjetar.

Procjena životnog ciklusa električnog kamiona, kojeg pokreće električna energija iz obnovljivih izvora, pokazat će vrlo nizak uticaj na klimu.

Iz tog razloga, transformacija transportnog sektora je u velikoj mjeri dio energetske transformacije. Kako obnovljiva goriva postanu dostupna u mnogo većoj mjeri, sve više ljudi će moći maksimalno iskoristiti klimatske prednosti električnih kamiona. A u budućnosti i kamioni na vodik.

Kako bismo pomogli u stvaranju jasnoće i smjernica po ovom pitanju, Kalkulator uticaja na životnu sredinu kompanije Volvo Trucks je dostupan na mreži. U početku smo koristili ovaj alat i znanje da nam pomognu da postavimo ciljeve i strategije za razvoj novih kamiona. To je još uvijek slučaj, ali sada to također želimo podijeliti kako bismo pomogli klijentima kroz različite alternative i tehnologije koje su im dostupne, kako bi mogli pronaći najbolje rješenje koje im odgovara.

Konačno, procjena životnog ciklusa je kontinuiran proces i jedan od najvažnijih faktora su jedinstvene okolnosti i potrebe korisnika. Ako vam je bioplin lako dostupan, onda bi kamion na plin mogao biti odlično rješenje, ali ako imate pristup stanicama za punjenje u zemlji s obnovljivom električnom energijom, onda bi električni kamion na baterije mogao biti najbolje rješenje. Pomoću našeg kalkulatora zaista možete uporediti i vidjeti poboljšanja i korake koje možete poduzeti i tokom vremena.


Isprobajte Kalkulator utjecaja na okoliš kompanije Volvo Trucks