Kamioni

Michael Gudmunds
2022-05-27
4 Mins
Elektromobilnost
Author
Michael Gudmunds
Energy Storage System Strategy Director

Kako dobro planiranje može da pomogne električnim kamionima da idu dalje

Kad ulažete u električne kamione, neophodno je planirati rute i operacije. Ako se uradi efikasno, to može pomoći da se napravi gladak prelaz i poveća domet električnih kamiona.



Električni kamioni nude mnoge prednosti – na primer, čistiji i tiši transport sa manjim emisijama gasova i slabijim vibracijama, što ne samo da je dobro za životnu sredinu već i stvara udobniji radni prostor za vozača. A struja pruža sve to dok i dalje daje istu snagu i vozne karakteristike kao i dizel. Međutim, postoje neka ograničenja kao što su ograničen kapacitet baterije i potreba za planiranjem vremena punjenja. Dobro planiranje rute može pomoći u ublažavanju – pa čak i u prevazilaženju – nekih od ovih izazova.

Prvi korak je da procenite svoje trenutne rute i potrebe. Koliko su teški tereti koje nosite, koliko daleko treba da se voze, koja je topografija svake rute? Svi ovi faktori će uticati na to koliko energije će vam trebati i do kog dometa možete da putujete.
 

Drugi korak jeste da izračunate kada i gde će vam trebati više energije i koje mogućnosti postoje za punjenje.

Vreme i mesto: planiranje punjenja

Punjenje preko noći uvek se preporučuje kad je moguće, jer je to najisplativiji način punjenja vozila i znači da dan počinjete potpuno napunjeni. Ako koristite rutu sa kratkim i srednjim razdaljinama i srednjim energetskim potrebama – kao što je prikupljanje otpada ili distribucija – jedno punjenje preko noći može da bude dovoljno.

Za duže rute, morate da identifikujete u kom trenutku će akumulator vašeg vozila verovatno biti prazan i da zatim uključite zaustavljanje radi punjenja u plan rute. To može uključivati instaliranje brzog punjača na nekoj od vaših lokacija ili korišćenje javnih punjača, koji su sve brojniji na mnogim tržištima.

Da biste sveli izgubljeno vreme na minimum, najbolje vreme za punjenje jeste kad vozilo već miruje, na primer, tokom utovara i istovara ili kada je vozač na pauzi. Brzi punjač može u potpunosti napuniti kamion za samo 90 minuta, ali je takođe moguće da će mnogo kraće zaustavljanje radi punjenja obezbediti dovoljno energije za završetak rute.

Pronalaženje optimalnog plana rute može uključivati potrebu da preuredite zaustavljanja tako da vozila stignu do stanice za punjenje kada je akumulator blizu pražnjenja ili kad vozač treba da se odmori.


Pametno planiranje stvara nove mogućnosti

Sa strateški postavljenim punjačima, električni kamion može preći mnogo veće udaljenosti. To je lakše postići kada vozilo koristi fiksnu rutu. Na primer, postavljanje brzog punjača na gradilištu omogućilo bi električnom kamionu da suštinski radi non-stop.

Električna vozila mogu da se koriste za regionalni transport. To se već radi danas sa kamionima bruto kombinovane težine do 60 tona, a to je omogućeno ugradnjom brzih punjača na oba kraja rute.


Prebacivanje na električni transport biće sve lakše

Kako kapacitet litijum-jonskih baterija nastavlja da se poboljšava, tako će se povećavati i asortiman električnih kamiona, što će im s druge strane omogućiti da pokriju više ruta. Broj javnih stanica za punjenje takođe brzo raste, a očekuje se da će još brže rasti pošto sve više vlada nudi podsticaje i subvencije za ulaganje u električni transport.

Svi ovi trendovi će značiti veću fleksibilnost i lakoću kad je u pitanju planiranje ruta i omogućiće električnim kamionima da pokrivaju sve više ruta. To je deo razloga iz kog se očekuje da će se broj električnih kamiona brzo povećavati tokom predstojećih godina. Međutim, već i sa postojećom tehnologijom i infrastrukturom, električni kamioni imaju mnogo toga da ponude ako imate pravi plan.

 

Da li ste zainteresovani da dodate električne kamione u svoj vozni park? Više informacija potražite ovde.