Kamioni

Jonas Nordquist
2022-11-18
5.5 min
Ušteda goriva
Author
Jonas Nordquist
Director Transport Industry Intelligence

Pet savjeta za uštedu goriva i poboljšanje ekonomične potrošnje goriva kamiona

Čak i u dobrim uslovima, minimiziranje potrošnje goriva kamiona je od suštinskog značaja za profitabilan posao. Ali kada imate posla s inflacijom, visokim cijenama energije i visokim cijenama troškova života, onda nijedna ušteda nije premala. Dobra vijest je da postoji mnogo toga što možete učiniti odmah da poboljšate ekonomičnu potrošnju goriva svog vozila.

1. Održavajte vozilo u dobrom stanju i redovno ga servisirajte

  • Redovni servisi i održavanje: Servisni tehničari vam mogu pomoći da identificirate probleme koji uzrokuju nepotrebno veliku potrošnju goriva, kao što su otpor kočnice i blokirana kočnica, začepljeni filteri zraka, curenje pritiska i curenje goriva.
  • Kvalitet goriva i ulja: Uvijek koristite ispravno gorivo i ulje koje je odredio proizvođač. Uljna maziva su tu da smanje trenje, ali će se vremenom pokvariti, tako da izostanak zakazanog servisa može značiti nepotrebne gubitke energije. Pridržavajući se intervala servisiranja ulja, vodite računa da vaš motor radi uz minimalne gubitke energije. 
  • Ažuriranja vozila: Softver je sve važniji za poboljšanje performansi i efikasnosti goriva kamiona i njihovih motora, a proizvođači kontinuirano vrše poboljšanja i unapređenja. Vrijedi kontaktirati vašu lokalnu radionicu da vidite koje su nadogradnje softvera dostupne za vaš kamion. 

       
        Saznajte više o tome kako vam dobro održavanje vozila može uštedjeti gorivo.


2. Odaberite prave gume i uvjerite se da su vaši točkovi ispravno poravnati

  • Ispravne gume: Koristite oznake i klasifikacije guma kako biste pronašli gume s malim otporom kotrljanja jer to može imati značajan uticaj na potrošnju goriva. Naprimjer, najnovije gume klase A imaju poboljšane šare, kao i smjesu gume i bočnih stijenki koja pruža manji otpor kotrljanja i trenje. Smatra se da gume klase C i D mogu pomoći u smanjenju troškova kroz duži vijek trajanja, međutim često će ušteda goriva od guma klase A nadmašiti troškove skraćenih intervala zamjene guma, posebno za kamione koji voze velike udaljenosti.
  • Pritisak u gumama: Nedovoljno napuhane gume će povećati otpor kotrljanja i dodatno povećati potrošnju goriva. Ovo će također doprinijeti povećanju habanja guma.
  • Centriranja točkova: Neusklađene prednje i stražnje osovine stvaraju znatno veći otpor kotrljanja, što ne samo da povećava potrošnju goriva već i trošenje guma. Na standardnom traktoru ovo može povećati potrošnju goriva do tri posto – čak i više ako je prikolica također neusklađena. Ako su sve osovine prikolice neusklađene, to može povećati potrošnju goriva do 15 posto. Serviser može provjeriti i ispraviti poravnanje točkova tokom sljedećeg zakazanog servisa.

 

         Saznajte više o tome kako otpor kotrljanja utiče na potrošnju goriva.

3. Uvjerite se da je aerodinamika vašeg vozila optimalna

  • Dodajte krovni spojler i deflektore: Pri velikim brzinama, krovni spojler može smanjiti potrošnju goriva do pet posto. Međutim, ako ste zaista ozbiljni u pogledu maksimiziranja aerodinamičkih performansi, također je važno osigurati da je krovni spojler pravilno podešen. Istraživanje kompanije Volvo Trucks pokazalo je da kada se krovni deflektor montira 5 cm prenisko ili 10 cm previsoko, potencijalne uštede se smanjuju za do jedan posto. Iz tog razloga se preporučuje da se krovni spojler ugradi u radionici.
  • Dodajte bočne obloge: Ako već nisu ugrađeni, mogu uštedjeti do tri posto goriva.
  • Uklonite nepotrebne vanjske dodatke: Iako vanjski dodaci, kao što su dodatna svjetla, zaštitne šipke, gornje šipke i zračne sirene, mogu biti važni za vaše operacije, imajte na umu da utiču na protok zraka i potrošnju goriva, pa je važno procijeniti da li je svaki zaista potreban.

         
         Saznajte više o tome kako aerodinamika i oprema za kamione utiče na potrošnju goriva.


4. Strateški planirajte rute i raspored

  • Optimalne rute: Ovisno o težini vozila, duža, ravna ruta može zahtijevati manje goriva nego kraća, brdovita ruta. Također je korisno izbjegavati gusti saobraćaj i loše ceste, jer ovi faktori također mogu povećati potrošnju goriva.
  • Koristite digitalne alate i sisteme upravljanja voznim parkom: Ovo može pomoći pri planiranju rasporeda i ruta u cijelom voznom parku kako bi se osiguralo da kamioni ne troše gorivo nepotrebno.

         
         Saznajte više o tome kako sistem upravljanja voznim parkom može pomoći u uštedi goriva .

5. Inspirirajte i motivirajte svoje vozače da voze efikasnije

  • Obuka vozača: Tehnike dobre tehnike kao što su prilagođavanje brzine, predviđanje, odabir stepena prijenosa i upotreba tempomata mogu značajno poboljšati potrošnju goriva kamiona. Programi obuke vozača mogu pomoći pojedinim vozačima da usavrše svoju tehniku.
  • Digitalni alati: Sistemi upravljanja voznim parkom i drugi digitalni alati mogu pomoći u praćenju potrošnje goriva u svim voznim parkovima i identificiranju područja u kojima se može poboljšati. 
  • Nagrade i podsticaji: Uključite cijeli tim u uštedu goriva tako što ćete ohrabriti i usvojiti vožnju koja štedi gorivo kroz interna takmičenja i grupne ciljeve.

Saznajte više o uštedi goriva

Ovako tehnologija može pomoći u razvoju vozača i vožnji koja štedi gorivo i kako najbolje implementirati inicijative koje podstiču vožnju s ekonomičnom potrošnjom goriva u cijelom voznom parku. Pored svega navedenog, postoji i mnogo toga što možete učiniti kada određujete specifikacije svog novog kamiona kako biste pomogli u smanjenju potrošnje goriva. Saznajte više o poboljšanju efikasnosti goriva kamiona ovdje.