Kamioni

Klas Nilsson Samuel Nerdal
2024-01-22
Tehnologija i inovacije Svijet vozača
Authors
Klas Nilsson
Product Manager, Volvo FH and Volvo FH16
Samuel Nerdal
Product Manager Electronics and Electrical Solutions

Kako se isplati ulaganje u udobnost vozača kamiona

Mnogim vozačima kamiona je njihovo vozilo više od radnog mjesta – ono je drugi dom. Ulažući u udobnost vozača i funkcije koje olakšavaju svakodnevni život i rad u kamionu, preduzeća ne samo da ulažu u njihovu dobrobit, već i doprinose privlačenju i zadržavanju najboljih vozača.

„Uz globalni nedostatak vozača, možemo opaziti da vozači imaju dosta za reći kada su u pitanju specifikacije i brendovi kamiona,” kaže Klas Nilsson, menadžer proizvoda za Volvo FH i Volvo FH16. „Mnogi vozači voze 8-10 sati dnevno te žive u svojim kabinama i do sedam noći u sedmici. Stoga, nije ni čudo da nivo udobnosti i praktičnosti koji su pruženi mnogo utiču na vozačev izbor poslodavca.”
 

Šta vozači žele od kamiona?

Svake godine, Volvo Trucks se susreće sa stotinama vozača kamiona širom svijeta i postavlja im upravo ovo pitanje. Njihovo istraživanje uključuje klinike u vezi s vozačima, ankete i detaljne intervjue, i istovremene sastanke s vozačima na stajalištima kamiona i radnim mjestima.

„”Susrećemo širok spektar vozača, od osoba koje prvenstveno voze kamion do onih koje ga koriste i kao dom, uključujući i sviju između,” kaže Samuel Nerdal, menadžer proizvoda za elektroniku i električna rješenja kompanije Volvo Trucks. „Razgovarajući s njima, možemo pratiti mišljenja i stavove te osigurati da naš rad na razvoju ostane vrlo usmjeren na vozača.”

Iz razgovora s vozačima, Volvo Trucks otkriva da većina vozača na duge relacije općenito daje prioritet spavanju i udobnosti prilikom odmora, dok oni u ostalim dijelovima cijene udobnost i vidno polje vozača.

„Ovo radimo već 20 godina i odgovori se ne mijenjaju puno,” dodaje Klas. „Može se mijenjati između industrija. Vozači na dugim relacijama daju prioritet stvarima kao što su kreveti i oprema za kuhanje, dok je za vozače koji često ulaze i izlaze iz svoje kabine očigledno da lakoća ulaska ima vitalan značaj. Ali sve u svemu, ova tri faktora – udobnost prilikom odmora, udobnost vozača i vidno polje – su uvijek važna.”
 

Kako kamionsku kabinu pretvoriti u kuću izvan kuće

Imajući ovo na umu, kompanija Volvo Trucks je predstavila nekoliko novih funkcija i nadogradnji kako bi poboljšala udobnost vozača u svom najnovijem asortimanu vozila. Na vrhu linije je nova Globetrotter XXL kabina, koja je 250 mm duža te stoga omogućava više životnog prostora, uključujući širi krevet. Dizajn unutrašnjosti je također prilagođen u svrhu poboljšanja životnog prostora.

Na primjer, mikrovalna pećnica je sada neprimjetno ugrađena u prednje police kabine. Osim toga, stopa u prednjem dijelu kabine Globetrotter XXL je produžena, pa se može koristiti kao klupa. Za vozače koji rade na sakupljanju otpada ili gradskoj distribuciji, od kojih se traži da često ulaze i izlaze iz kabine, sada postoji Volvo FM Low Entry, koji spušta poziciju vozača na nivo ulice te omogućava vozaču da jednostavno uđe i izađe.
 

Zamjenom bočnih retrovizora, novi Sistem nadzora kamerom poboljšava direktnu vidljivost vozača, posebno na kružnim tokovima i raskrsnicama. Kamere također mogu doprinijeti poboljšanoj ličnoj bezbjednosti prilikom spavanja u kabini preko noći, jer omogućavaju vozaču da vidi duž strane vozila bez potrebe za otvaranjem zavjesa ili vrata.

Zaslon u kabini koristi vidžete i aplikacije kako bi se vozačima pojednostavio i olakšao pristup digitalnim alatima i funkcijama.
Vozači imaju veće pravo glasa kada su u pitanju specifikacije kamiona i brendovi… a nivo udobnosti i praktičnosti koji su pruženi mnogo utiču na vozačev izbor poslodavca.”

Zašto su multimedija i zvuk tako bitan dio vožnje kamiona

S obzirom da se od vozača očekuje da obavljaju više zadataka u toku radnog dana, interfejsi vozača i digitalni alati su sve važniji. Za podršku vozačima u njihovom svakodnevnom radu, uz nove kamione će biti dostupan novi navigacijski sistem koji se zasniva na pretplati. Vozači mogu imati koristi od ugrađenog navigacionog sistema koji je bezbjedan i jednostavan za korištenje te brzo reaguje na komande i promjene u vožnji i uslovima u saobraćaju.

Ova navigacija je prilagođena specifičnim potrebama kamiona, uz automatsko ažuriranje mape koja omogućava efikasnu isporuku robe. Također je integrisan s aplikacijama Volvo Connect* i My Business Apps, što čini dijeljenje odredišta i ruta između menadžera voznih parkova, vozača i drugih trećih strana lakim i sigurnim.

U aplikaciji My Business Apps sve aplikacije treće strane koje je odobrio Volvo se mogu dodijeliti vozilima u Volvo Connect-u, omogućavajući njihovu upotrebu na sekundarnom zaslonu vozača – u kabini nisu potrebni pametni telefoni ili tableti. Uz ova poboljšanja vozači mogu uživati ​​u sigurnijem, personaliziranijem i efikasnijem radnom okruženju te općenito modernijem iskustvu vožnje. 

Jedan od prioriteta u razvoju nove unutrašnjosti kabine je bilo poboljšanje HMI-a (interfejsa čovjek-mašina). Zaslon u kabini je pojednostavljen uz vidžete i aplikacije, pojašnjavajući i olakšavajući vozačima pristup potrebnim alatima i funkcijama kada su im isti potrebni. 

Pored toga, povećan je broj USB priključaka s tri na šest za Volvo FH i s jednog na četiri za Volvo FM. Veliko poboljšanje u čitavom asortimanu je zvučni sistem u kabini, koji je u potpunosti renoviran s novim zvučnicima kako bi se poboljšao ukupan kvalitet zvuka. Dostupan je i s poboljšanim eksternim digitalnim pojačalom i subwooferom za još bolji zvuk.

„Zvučni sistem je nešto što vozači sve više cijene, jer provode veliki dio svog dana slušajući audio knjige, radio ili vlastite medije,” kaže Samuel. „Stoga smo uložili mnogo truda da ga poboljšamo i sada zaista možete čuti razliku.” Daljinski upravljač za ključ je sada standardan za sva vozila s funkcijom isključivanja baterije. Olakšava uštedu energije i očuvanje vijeka trajanja baterija kamiona. Dodatno, ima i funkciju provjere lampe. 

Zvučni sistem u kabini je renoviran i poboljšan novim zvučnicima i dostupan s eksternim digitalnim pojačalom i subwooferom.
Zvučni sistem je nešto što vozači sve više cijene... Stoga smo uložili mnogo truda da ga poboljšamo i sada zaista možete čuti razliku.”

Kako digitalni alati i softverska rješenja poboljšavaju udobnost vozača

Za mnoge vozače, najveća nelagoda dolazi iz psihičkog i fizičkog napora jer moraju dugo sjediti mirno, uz kontinuirano prilagođavanje brzine i smjera vozila. Kako bi olakšala opterećenje vozača, kompanija Volvo Trucks je razvila Volvo dinamičko upravljanje, koje pomaže smanjiti potrebu za takvim prilagodbama da bi se stvorilo glatko iskustvo vožnje. 

 

Najnovija ažuriranja Volvo dinamičkog upravljanja uključuju Pilot Assist, sistem koji neprestani prati poziciju kamiona na putu i pruža laganu pomoć pri upravljanju ukoliko vozilo izađe iz svoje trake. Također nadzire vozilo ispred kako bi osigurao sigurnu udaljenost. Prilikom vožnje na padinama i brdima, I-See kompanije Volvo Trucks koristi podatke zasnovane na mapi za predviđanje nadolazeće topografije i preventivno bira optimalnu brzinu i obrtni moment kako bi omogućio lakše putovanje.

 

„Ako kamion sadrži I-See i Pilot Assist, u suštini možete voziti u tempomatu pri bilo kojoj brzini i u bilo kojoj situaciji, čak i u kružnim raskrsnicama ili u gustom saobraćaju,” kaže Klas. „Ovo ne samo da olakšava posao vozaču, već podrazumijeva i veću sigurnost. A povrh toga, možete i uštediti gorivo.”

 

Da saznate više o tome šta možete učiniti da privučete i zadržite vozače kamiona, pročitajte naš raniji članak, koji pokriva:

  • Šta motiviše vozača kamiona
  • Koje radnje možete poduzeti da poboljšate zadržavanje vozača
  • Zašto je važno uzeti u obzir prioritete vozača

 

*Volvo Connect je vlastiti sistem upravljanja voznim parkom kamiona kompanije Volvo Trucks i vaš pristup Volvo Trucks digitalnim uslugama.

Pogledajte neka od najnovijih ažuriranja i funkcija proizvoda: