Kamioni

Mattias Ahlberg Tomas Thuresson
2024-01-29
Tehnologija i inovacije
Authors
Mattias Ahlberg
Total Offer Intro Manager
Tomas Thuresson
Menadžer za komercijalizaciju nove ponude

Novi kamioni i funkcije kompanije Volvo Trucks - sve što trebate znati

Optimizirana energetska efikasnost, poboljšana vidljivost i poboljšano iskustvo vozača – to je ono što možete očekivati ​​od inovacija koje je kompanija Volvo Trucks predstavila 29. januara. Ova poboljšanja ključnih karakteristika obećavaju značajne prednosti za transportnu industriju, vozače i društvo u cjelini. Evo pregleda najvažnijih vijesti.
 

Najnovije predstavljanje kamiona i inovacija kompanije Volvo Trucks označava jedno od najobimnijih uvođenja u segment vozila za teške uslove rada u posljednjih nekoliko godina. Obuhvata sve, od vanjskog dizajna i aerodinamike do tehnoloških inovacija usmjerenih na povećanje energetske efikasnosti i sigurnosti. Uključen je i novi, štedljivi D17 motor za Volvo FH16 i Volvo FH16 Aero, s impresivnom snagom i obrtnim momentom. Novi proizvodi i funkcije su razvijeni da zadovolje potrebe i želje društva, transportnih preduzeća i vozača. 
 

Evo liste najvažnijih vijesti:  

  1. Nova, aerodinamična kabina – predstavljena na modelima Volvo FH Aero i Volvo FH16 Aero
  2. Sistem za nadzor kamerom - dostupan na većini modela kamiona
  3. Aerodinamička poboljšanja na svim kabinama
  4. Poboljšan zvučni sistem i druga ažuriranja iznutra   
  5. Volvo FH Aero s kabinom Globetrotter XXL dostupan za sve industrijske segmente u Evropi  
  6. Novi motor s do 780 konjskih snaga i 3800 Nm obrtnog momenta, za modele Volvo FH16 i FH16 Aero.
  7. Funkcija uštede goriva I-See je sada još bolja
     

„Nevjerovatno je zadovoljstvo što našim kupcima možemo ponuditi tako impresivan niz inovacija i vijesti. Ovo je značajan korak za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje ugljičnog otiska. Također povećavamo sigurnost uz poboljšanu vidljivost uvođenjem sistema nadzora kamerom koji zamjenjuje tradicionalne retrovizore. Nadalje, vozačima pružamo bolje radno okruženje. Uvjeren sam da će ovo koristiti i industriji i društvu u cjelini", kaže Tomas Thuresson, menadžer za komercijalizaciju nove ponude kompanije Volvo Trucks.
 

Potpuno nova, energetski efikasna aerodinamična kabina

Najistaknutija inovacija je nova aerodinamička kabina koja se može vidjeti na modelima Volvo FH Aero i Volvo FH16 Aero. Zahvaljujući promjenama u Direktivi o težinama i dimenzijama Evropske unije, prednji dio kabine je produžen kako bi se smanjio otpor zraka. Nadalje, dizajn kabine je pomno dorađen za optimalnu aerodinamiku.
 

„Smanjeni otpor vodi do poboljšane energetske efikasnosti, bez obzira radi li se o dizelskom, plinskom ili električnom pogonu. Zauzvrat, ovo znači smanjene emisije CO2 i smanjenje troškova za klijenta. Ovo je značajan napredak za operatere”, kaže Mattias Ahlberg, menadžer uvoda u cjelokupnu ponudu kompanije Volvo Trucks.    
 

Da saznate više i pogledate nove modele Volvo FH Aero i Volvo FH16 Aero u akciji, pogledajte ovaj film o cijeloj ponudi.

Kako će sistem nadzora kamerom kompanije Volvo Trucks poboljšati vožnju

Još jedno veliko ažuriranje je usvajanje sistema nadzora kamerom kompanije Volvo Trucks za zamjenu tradicionalnih retrovizora. Ovaj sistem nudi nekoliko ključnih prednosti:

 

  • Kamere postavljene na krilima radi minimalnog otpora zraka u usporedbi s tradicionalnim retrovizorima. 
  • Poboljšan direktni vid bez prepreka uzrokovanih uobičajenim retrovizorima.
  • Kiša i prljavština na bočnom staklu više ne utiču na stražnju vidljivost.
  • Umanjenje vidnog polja pomaže vozaču bezbjedno manevrisati tako što pruža više informacija o saobraćaju oko kamiona. 
  • Krajnje linije prikolice u glavnom stražnjem dijelu pomažu vozaču, posebno kada mijenja traku.
  • Poboljšan noćni vid zahvaljujući infracrvenoj tehnologiji.
  • Da bi se poboljšala sigurnost vozača, sistem je moguće aktivirati s kontrolne table pored kreveta kada je vozilo parkirano, kako bi se pratila svaka aktivnost oko njega. 
     

„To je veoma kompetentan sistem i želim da istaknem da je naša visoko cijenjena ugaona kamera za suvozača također dostupna s ovom postavkom, postavljena uz kameru za stražnji pogled na istom krilu”, kaže Mattias Ahlberg.
 

Sistem nadzora kamerom je dostupan za sve modele kabina osim onih s ekstra niskim krovovima ili FLADR klasifikacijom. Ovdje možete pronaći više informacija o razlikama između sistema nadzora kamerom i tradicionalnih bočnih retrovizora.

Zamjenom bočnih retrovizora, sistem nadzora kamerom doprinosi poboljšanoj aerodinamici, kao i poboljšanoj vidljivosti.

Zašto mala poboljšanja čine veliku razliku

Sve kabine su podvrgnute aerodinamičkim poboljšanjima, vidljivim i nevidljivim. Ova poboljšanja uključuju smanjene praznine i poboljšane zaptivke između komponenti kabine kako bi se osigurao glađi protok zraka. Područje iznad vjetrobranskog stakla je također optimizovano kako bi se minimizirao otpor zraka. 
 

„Ukratko, napravili smo brojna mala poboljšanja koja zajedno čine kabine aerodinamičnijim. Također je modernizovana i sva rasvjeta, sada isključivo s LED lampama. Za savremeniji izgled, dali smo metalnom znaku Volvo potpuno nov i čišći dizajn koji je u skladu s cjelokupnom estetikom”, kaže Tomas Thuresson.
 

Šta je s ažuriranjima iznutra?

Ažurirani dizajn eksterijera i napredan pristup se odražavaju i na unutrašnjosti kamiona. Ovdje je fokus predstavlja stvaranje boljeg radnog i životnog okruženja za vozače.
 

  • Prefinjen zvučni sistem za poboljšano iskustvo, sa opcionim pojačalima i zvučnicima za bas. 
  • Ažurirani interfejs na sekundarnom ekranu koji omogućava personalizovane prikaze.
  • Povećani broj utičnica (USB-C) za podršku punjenja uređaja poput mobilnih telefona, tableta itd. 
  • Nova mikrovalna pećnica, lijepo integrisana u prednju policu za bolju dostupnost.
  • Ekrani sistema nadzora kamerom postavljeni uz A-stub radi optimizacije direktne vidljivosti.
  • Novi daljinski upravljač s ugrađenom funkcijom kontrole svjetla.
     

Hoće li Globetrotter XXL kabina biti dostupna za više segmenata?

Kako ažurirana Direktiva o težinama i dimenzijama Evropske unije dozvoljava duže kabine s aerodinamičnim dizajnom, sada je legalno moguće koristiti Volvo Globetrotter XXL kabinu na evropskim cestama. To znači da se modeli Volvo FH Aero i Volvo FH16 Aero s kabinom Globetrotter XXL mogu koristiti u svim industrijskim segmentima u Evropi bez uticaja na nosivost. Bilo da prevozite drvo, cement ili automobile, možete uživati ​​u kabini s više unutrašnjeg prostora i širim krevetom. 

„Ovo je prava prednost za vozače koji provode duži period vremena na putu”, kaže Mattias Ahlberg.

Mattias Ahlberg, menadžer uvoda u cjelokupnu ponudu kompanije Volvo Trucks i Tomas Thuresson, menadžer za komercijalizaciju nove ponude, Volvo Trucks.
„Nevjerovatno je zadovoljstvo što našim kupcima možemo ponuditi tako impresivan niz inovacija i vijesti. Ovo je značajan korak za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje ugljičnog otiska.”

Više snage i obrtnog momenta za segment teškog transporta

Još jedno značajno poboljšanje u segmentu teškog transporta je uvođenje potpuno novog 17-litarskog motora. Kao najsnažniji motor koji je kompanija Volvo ikada napravila, nudi do 780 konjskih snaga i 3800 Nm obrtnog momenta.
 

„Ovo je motor svjetske klase u smislu tehnologije. Energetski je efikasan uz brz odzivom motora, manju težinu, visoku produktivnost i poboljšane performanse motornih kočnica. Zahvaljujući velikom obrtnom momentu, vozači mogu održati više stepene prenosa tokom dužeg perioda i štediti gorivo. Ovo koristi okolišu, a klijentima ostavlja više novca u džepu”, kaže Tomas Thuresson.

 

Novi motor je dostupan u tri različite verzije:

  • 600 KS i 3000 Nm
  • 700 KS i 3400 Nm
  • 780 KS i 3800 Nm
Potpuno novi 17-litarski motor – najsnažniji koji je kompanija Volvo ikada napravila – nudi do 780 konjskih snaga i 3800 Nm obrtnog momenta.

Poboljšano iskustvo vozača uz I-See 

Dodatne vijesti usmjerene na iskustvo vozača uključuju poboljšanja funkcije I-See, koja je sada još efikasnija. Ažuriran je kako bi prilagodio brzinu vozila krivinama, kružnim tokovima i znakovima brzine. Ovo će poboljšati iskustvo vožnje i dovesti do povećane upotrebe tempomata.  

„Cilj je omogućiti vozačima korištenje tempomata za značajniji dio svojih putovanja. To dovodi do poboljšanog iskustva vozača, kao i do smanjene potrošnje energije i niže emisije ugljika. Istovremeno, vozači uživaju u udobnijem radnom danu uz funkcije podrške koje im pojednostavljuju zadatke”, kaže Tomas Thuresson.  

Sve u svemu, ove inovacije nude veliki potencijal transportnoj industriji da ispuni ciljeve održivosti, poboljša sigurnost, kao i da privuče i zadrži vozače.

Želite saznati više? Upoznajte naše kamione i kako ih možemo prilagoditi vašim potrebama.