Kamioni

BOSNA I HERCEGOVINA

×
Novi Volvo FE na komprimovani prirodni plin

Naše putovanje ka nultoj stopi emisije

Volvo FE CNG

Snažan. Produktivan. Čist. Volvo FE s motorom na plinski pogon – savršen kamion za sakupljanje otpada i gradsku distribuciju. 

Prikladno za prevoz otpada i gradsku distribuciju

Plinski pogon

Izvana izgleda kao običan Volvo FE. Međutim, ispod kabine novog Volvo FE CNG krije se motor Euro 6, koji ima pogon isključivo na komprimirani prirodni plin ili komprimirani bioplin. On koristi tehnologiju svjećica i stvara 320 KS i 1.356 Nm obrtnog momenta.

Kamion je opremljen automatskim mjenjačem. Dakle, možete očekivati jednaku produktivnost i vozne karakteristike koje dobijate i od običnog modela Volvo FE. Međutim, ovaj model razvijen je za kratke udaljenosti sa čestim zaustavljanjima i kretanjima, kao što su sakupljanje otpada i gradska distribucija.

Mnogi gradovi po svijetu traže alternative kamionima sa motorima na dizelski pogon. Obnovljivo gorivo često je zahtjev za dobijanje ugovora – posebno kada je riječ o upravljanju otpadom. Uz Volvo FE CNG sada kompanijama koje se bave gradskom vožnjom možemo ponuditi kamion sa znatno manjim utjecajem na okolinu.
Kombinujte sa kabinom koja ima niski ulaz

Kombinujte sa kabinom koja ima niski ulaz

Kombinujte motor s malim emisijama i kabinu s niskim ulazom, i tako poboljšajte sigurnost u gradu i olakšajte posao svojim vozačima.

Manje emisije

Sagorijevanje metana potpuno je bez mirisa. Osim toga, tako se emituje dosta manje štetnih čestica. Kada se metan izvlači iz bioplina, odnosno iz organskog materijala, emisija ugljen-dioksida smanjuje se do 100%* u poređenju sa kamionom na dizel gorivo.

Ustvari, čestica je toliko malo da je potreban samo trosmjerni katalizator. NIje potreban filter za čvrste čestice u dizelskom gorivu. A ni AdBlue.

* To pokriva emisiju vozila tokom upotrebe, poznatu pod nazivom „tank-to-wheel“ (od rezervoara do točka).

Smanjite svoj uticaj na okolinu
Motor Euro VI za FE CNG

Pouzdano i produktivno rješenje

Motor koristi tehnologiju paljenja pomoću svjećice, a za kontrolu emisije potreban je samo vertikalni ili horizontalni trosmjerni katalizator. Efikasno i pouzdano rješenje.

Volvo FE CNG dostupan je s rezervoarima za plin u kombinaciji 2×4 ili 2×3. Rezervoari za koprimovani plin nalaze se na obje strane šasije. Radni domet u optimalnim uslovima vožnje može iznositi do 400 km u lakoj distribuciji i do 250 km za teži prevoz otpada.

Osim što ima potpuno novi plinski motor, Volvo FE CNG je opremljen i automatskim mjenjačem. Zbog toga je njegov nivo produktivnosti i performansi isti kao i kod standardnog modela Volvo FE.

Metan je gorivo koje će dugoročno postati održiva alternativa dizelu. Sada je na različitim akterima u društvu da stvore pravila i prave uslove za pozitivan razvoj.

Isprobajte ga sami

Vaš lokalni distributer kompanije Volvo Trucks rado će s vama porazgovarati o karakteristikama i prednostima modela Volvo FE CNG.