Kamioni

Odaberite između električnih i dizelskih

Pogonski sklop kamiona Volvo FL

Volvo FL vam uvijek daje pristup pravoj snazi za obavljanje posla. Želite smanjiti svoj CO₂ otisak? Pređite na električnu energiju s nultom emisijom izduvnih plinova i laganom tihom vožnjom. A ako se želite osloniti na najsavremeniju dizelsku snagu – postoji asortiman za vaše potrebe.

Pogon na struju

Volvo FL Electric nudi rad s nultim emisijama izduvnih plinova. Savršeno za upotrebu u unutrašnjosti grada kada želite ispuniti najstrože ekološke standarde. Električni motor s 175 KS kontinuirane snage i trenutnim punim obrtnim momentom znači da je vrlo jednostavan za vožnju. Dvostepeni mjenjač čini sve jednostavnim i efikasnim.

Nizak nivo emisija i buke

Električni pogonski sklop nudi odlično radno okruženje. Tihi rad unutar kabine i pri radu oko kamiona. Nulta emisija izduvnih plinova znači poboljšanje kvaliteta zraka kada se radi oko kamiona u aktivnostima poput prikupljanja otpada.

Domet i punjenje

Mi prilagođavamo vaš Volvo FL Electric vašim rutama i zadacima. S potpuno napunjenim baterijama, uz Volvo FL Electric ćete preći do 420 km*, ali mi možemo napraviti vaš kamion za još veći domet ako je potrebno. 

* U zavisnosti od uslova kao što su vremenske prilike, otpornost na vjetar, ukupna težina kamiona i karakteristike vozača.

Pogon na dizel

Dostupna su dva motora od 5 litara i dva dizel motora od 8 litara. Svi oni nude brz odziv i veliki obrtni moment pri niskim obrtajima. Dostupni su u nivoima snage od 210 do 280 KS i do 1050 Nm obrtnog momenta. Motori su energetski efikasni i mogu koristiti obnovljiva goriva – certificirani za sintetički dizel (HVO) i biodizel (RME).

Naknadna obrada ispušnih plinova

Dizelski motori koriste tehnologiju selektivne redukcije katalizatora (eng. Selective Catalyst Reduction, SCR) kako bi bili u skladu s Euro 6 propisima. Motoru smo dodali vodeno hlađeni sistem za povrat ispušnih plinova (EGR) i filter za čestice dizela (DPF) koji se automatski regenerira.

Automatski ili manuelni

Za Volvo FL s dizel motorom, imate izbor između jednostavnog i efikasnog osmostepenog automatika, šestostepenog automatika koji nudi isporuku snage bez prekida ili ručnog mjenjača sa 6 ili 9 brzina. Zaista možete prilagoditi pogonski sklop svojim potrebama.

8 stepeni prijenosa za pravu brzinu

Automatski osmostepeni mjenjač, dizajniran za Volvo FL pruža vam uvijek pravu brzinu. Nudi jednostavne promjene brzina i odličnu efikasnost potrošnje goriva. Mjenjač dolazi sa tri načina vožnje i dostupan je u kombinaciji s pogonom od 4×2 i 4×4.

Pomoćni pogoni za vašu opremu

Naši pomoćni pogoni omogućavaju prijenos snage na opremu za rukovanje teretom, specifične priključke ili nadgradnje. Dostupan je niz pomoćnih pogona za dizelske i električne verzije kamiona Volvo FL.


Otkrijte sve specifikacije

Imate li pitanje?

Vaš lokalni distributer kamiona Volvo Trucks ima odgovor. Svratite, nazovite ih ili ih zamolite da dođu vama.