Kamioni

Odaberite između električnih, plinskih i dizelskih

Pogonski sklop kamiona Volvo FE

Uz Volvo FE, uvijek imate pristup pravoj snazi za obavljanje posla. Želite smanjiti svoj CO₂ otisak? Pređite na električnu energiju s nultim emisijama izduvnih plinova. Želite održivu energiju sagorijevanja uz obnovljivi bioplin? Odaberite snagu na plin. A ako se želite osloniti na najsavremeniju dizelsku snagu – postoji asortiman za vaše potrebe.
 

Pogon na struju   |   Pogon na plin   |   Pogon na dizel

Pogon na struju

Volvo FE Electric nudi rad s nultim emisijama izduvnih plinova. Savršeno za upotrebu u unutrašnjosti grada kada želite ispuniti najstrože ekološke standarde. Kontinuirana snaga od 300 KS i trenutni puni obrtni moment znači da je zaista lako voziti. Dva elektromotora i dvostepeni mjenjač pružaju jednostavnost i efikasnost.

Nizak nivo emisija i buke

Električni pogonski sklop nudi odlično radno okruženje. Tihi rad unutar kabine i pri radu oko kamiona. Nulta emisija izduvnih plinova znači poboljšanje kvaliteta zraka kada se radi oko kamiona u aktivnostima poput prikupljanja otpada.

Domet i punjenje

Mi prilagođavamo vaš Volvo FE Electric vašim rutama i zadacima. Volvo FE Electric s napunjenim baterijama pruža vam domet do 300 km*.

* U zavisnosti od uslova kao što su vremenske prilike, otpornost na vjetar, ukupna težina kamiona i karakteristike vozača.

Pogon na plin

Volvo FE CNG nudi alternativu dizelu s niskim emisijama. Ima snagu od 320 KS i pokreće ga isključivo komprimirani prirodni plin ili komprimirani bioplin. Pogon na bioplin znači 100% smanjenje emisije CO₂ od rezervoara do točkova. Automatski mjenjač čini kamion lakim za upravljanje. U kombinaciji s niskim emisijama i niskim nivoom buke, kamion na plinski pogon se dobro uklapa u zahtjevne gradske zadatke.

Pogon na dizel

Dizelski motori D8K nude brz odziv, veliki obrtni moment pri niskim obrtajima i dostupni su u četiri nivoa snage od 250 do 350 KS i do 1400 Nm obrtnog momenta. Motori su energetski efikasni i koriste na obnovljiva goriva – certificirani za sintetički dizel (HVO) i biodizel (RME).

Naknadna obrada ispušnih plinova

Dizelski motori koriste tehnologiju selektivne redukcije katalizatora (eng. Selective Catalyst Reduction, SCR) kako bi bili u skladu s Euro 6 propisima. Motoru smo dodali vodeno hlađeni sistem za povrat ispušnih plinova (EGR) i filter za čestice dizela (DPF) koji se automatski regenerira.

Automatski ili manuelni

Za Volvo FE s dizel motorom, imate izbor između jednostavnog i efikasnog I-Shift, šestostepenog automatika koji nudi isporuku snage bez prekida ili ručnog mjenjača sa 6 ili 9 brzina. Zaista možete prilagoditi pogonski sklop svojim potrebama.

Uvijek u pravoj brzini uz mjenjač I-Shift

Najnovija generacija mjenjača I-Shift kompanije Volvo Trucks nudi bržu i jednostavniju promjenu stepena prijenosa nego ikada prije – a vi ste uvijek u pravoj brzini. I-Shift maksimalno koristi vaše gorivo i poboljšava sigurnost dok vozite. Dostupni su softverski paketi koji će ga prilagoditi vašim potrebama.

Saznajte više o I-Shiftu

Pomoćni pogoni za vašu opremu

Naši pomoćni pogoni omogućavaju prijenos snage na opremu za rukovanje teretom, specifične priključke ili nadgradnje. Dostupan je niz pomoćnih pogona za dizelske, plinske i električne verzije kamiona Volvo FE.

Otkrijte sve specifikacije

Imate li pitanje?

Vaš lokalni distributer kamiona Volvo Trucks ima odgovor. Svratite, nazovite ih ili ih zamolite da dođu vama.