Kamioni

SPECIFIKACIJA KABINE ZA VOLVO FM

Mjere kabine

 

Dnevna kabina

Dnevna kabina (FM-DAY) sa udobnim i ergonomičnim okruženjem za vozača. Unutrašnja visina iznosi 164 centimetra: 120 centimetara na poklopcu odjeljka za motor.

Niska dnevna kabina

Niska dnevna kabina (FM-LDAY) potrebna je za namjene u rudarstvu, prevozu smrznute robe, za pumpe i dizalice. Unutrašnja visina iznosi 148 centimetara: 104 centimetra na poklopcu odjeljka za motor.

 

Kabina za spavanje

Kabina za spavanje (FM-SLP) za udoban smještaj tokom noći za jednu osobu. Unutrašnja visina iznosi 164 centimetra: 120 centimetara na poklopcu odjeljka za motor.

Niska kabina za spavanje

Niska kabina za spavanje (FM-LSLP) sa spuštenim krovom omogućava prevoz tereta iznad kabine. Unutrašnja visina iznosi 148 centimetara: 104 centimetra iznad poklopca odjeljka za motor.

Kabina Globetrotter

Kabina Globetrotter (FM-HSLP) pruža udoban smještaj tokom noći za dvije osobe. Kabina pruža dodatan prostor za odlaganje smješten iznad glave. Unutrašnja visina iznosi 201 centimetar: 157 centimetara na poklopcu odjeljka za motor.

Karakteristike kabine

 

Ovjes kabine u četiri tačke
Odaberite spiralne opruge s amortizerima, prednje spiralne opruge i zadnji pneumatski ovjes ili pneumatski ovjes svuda.

Otvori za ulaz zraka
Otvor za ulaz zraka smješten na lijevoj strani i u ponudi u visokoj i niskoj verziji. Dostupan je i otvor za ulaz zraka sprijeda.

Boje kabine
Birajte između otprilike 650 varijanti.

Vozačevo sjedište
Odaberite između tri različita paketa udobnosti: Progresivni (pliš ili koža), dinamički (tekstil) i robusni (vinil). Ukupna dužina horizontalnog podešavanja sjedišta je 200 milimetara, a uspravnog 100 milimetara. Vozačevo sjedište je standardno opremljeno naslonom za glavu, podesivim i sklopivim naslonom, uspravnim i horizontalnim podešavanjem, podesivim osloncem za slabinski dio kičme i podesivim nagibom.  

Suvozačevo sjedište
Odaberite između tri različita paketa udobnosti: Progresivni (pliš ili koža), dinamički (tekstil) i robusni (vinil). Standardno opremljena naslonom za glavu. 

Ležajevi
Mjere donjeg ležaja: 70×200 centimetara.
Izuzetno udoban madrac sa opružnim jezgrima od 16 centimetara. Dostupno u tri varijante: meki, polutvrdi i tvrdi.
Dostupna su dva tipa gornjeg štitnika madraca koji povećavaju udobnost i olakšavaju namještanje kreveta.
 Dimenzije komfornog gornjeg ležaja: 70×190 centimetara ili 60×190 centimetara

Unutrašnji prostor za odlaganje
Prostor iznad vjetrobranskog stakla sadrži dva pretinca za odlaganje sa rolo-vratima i četiri ISO otvora od kojih je jedan rezervisan za tahograf (dva ISO otvora u niskim kabinama). Ispod ležaja u kabini za spavanje i kabini Globetrotter nalaze se dva prostrana pretinca za odlaganje kojima se može prići sa vanjske strane i jedan veliki pretinac (zapremine 44 l) koji je dostupan kada se podignu madrac i poklopac; u dijelu za spavanje se nalaze dva džepa za odlaganje magazina i sitnica. Na komandnoj ploči postoje četiri otvorena pretinca, mala kutija, DIN otvor, duboka kada i držač za boce. Dnevna kabina se može opremiti spremnikom od 60 litara sa otvorima žaluzina za vješanje kacige, kutije sa hranom itd.

Spoljašnji prostor za odlaganje
Prostori za odlaganje pristupačni izvana nalaze se iza suvozačevog i vozačevog sjedišta.

Krovni poklopac
Kabina je opremljena krovnim poklopcem koji se može otvoriti do 50 milimetara. S unutrašnje strane nalazi se perforirana roletna za sunce koja služi i kao mreža protiv insekata kada je poklopac otvoren. Krovni poklopac može biti ručni ili električni (mogućnost). Dostupan je i krovni otvor izrađen od čelika, namijenjen za zadatke na gradilištima ili zahtjevne poslove.

Volan
Isporučuje se u dvije različite veličine – prečnika od 450 mm ili 500 mm, u zavisnosti od specifikacije vašeg kamiona. Visina volana može se podesiti do 90 mm, a nagib do 28°. Podesivo upravljačko vratilo (opcija) omogućava vertikalno podešavanje volana od -5° do +15°, što povećava udobnost vožnje. Volan se može poručiti sa zračnim jastukom ili bez njega. Integrisane komande na volanu omogućavaju bezbjedno i lako korištenje tempomata, sirene, telefona i funkcija na instrument-tabli i bočnom ekranu.

Sistem klimatizacije
U ponudi su dva sistema klimatizacije za sve potrebe:

  • Klima-uređaj sa ručnom kontrolom (MCC).
  • Klima-uređaj sa automatskom kontrolom temperature (ECC/ECC2). 

Osim toga, sistem klimatizacije može dopuniti grijač kabine i motora u mirovanju.

Presvlake za sjedišta

RobusneVinil
DinamičnaTekstil
ProgresivnePliš ili koža

Sva sjedišta tipa "Comfort" se mogu poručiti sa funkcijom ventilacije.

Presvlake za obloge

DinamičnaTekstil
ProgresivnePliš ili koža

OSJEĆAJTE SE KAO KOD KUĆE

Neka vam bude prijatno. Isprobajte sjedište. Ležaj. Pregledajte sve ormare. Nećete vjerovati koliko mjesta imate.